Fuqia e jelekut në “Succession”…

Marisa Karabeci
14/12/2021

“Jelek i bukur, Wambsgans,”-i thotë Roman Roy, djali më i vogël i klanit imagjinar, kunatit të tij, Tomit, në serinë e dytë të shfaqjes hit, “Succession”. “Është kaq e fryrë. Me çfarë është e mbushur? Shpresat dhe ëndrrat tuaja?” Si një pengesë, është mjaft me gjemba sa të shpërthejë gjilpëra e Tomit të varfër. Nënteksti: mes luksit anonim që është stili i markës së Roys, kjo veshje bie në sy për të gjitha arsyet. Tom mund të jetë martuar në familje, por ai nuk është i barabartë me ta. Në sezonin e tretë, shpresat dhe ëndrrat e dinastisë me sa duket varen nga një fije në një veshje të tillë.

Jelekun e shohim më shumë të veshur tek Josh Aaronson, i luajtur nga Adrien Brody. Një investitor miliarder, Aaronson përdor aksionet e tij në perandorinë mediatike të Roys për të rritur dominimin mbi familjen ndërluftuese.

“Unë nuk jam nga ata që përmend emra, por ishte një bashkim i një numri njerëzish që kam takuar,”-tha Brody për Variety kur u pyet për portretizimin e tij të këtij njeriu. Megjithatë, sa i përket mënyrës sesi vishej personazhi, aktori tha:

Të gjitha ato bazoheshin në departamentin e kostumeve dhe krijuesit që bashkëpunonin shumë me mua. Ata kishin disa mendime fillestare dhe më pëlqente që ai ishte një djalë shumë më i pranishëm dhe rinor, në kuptimin që ai është shumë i lidhur me mjedisin. Ai është i lumtur që vesh një kapuç prej leshi, por kjo nuk është vetëm një deklaratë e modës. Ai është përgatitur për mot të keq në një mënyrë që [Logan dhe Kendall Roy] nuk janë… Ai është në elementin e tij dhe doja që kjo të ishte menjëherë e prekshme.

Në lojën e vazhdueshme të froneve të ‘Succession’, pamja është gjithçka. Kendall, trashëgimtarja e dikurshme, thotë:

Dreqin, shiko, unë vij nga një botë imazhi. Ky është biznesi familjar.

Në kufijtë e Manhatan-it ose shumë vendndodhjeve të tjera luksoze këmbët e njerëzve me taka të mira rrallë prekin tokën. Këtu, stili nuk bie në sy. Veshjet anojnë në pëlhura të shkëlqyera dhe marka ku logot nuk kanë vend.

“Succession” është përfaqësues i mënyrës sesi vishet ajo pjesë e shoqërisë. Është veshja e fshehtë, duhet të dish të dish.

Sophie Hardcastle, Zëvendës/Drejtoresha e Stilit të MR PORTER shprehet se:

Sa i përket përzierjes së markës unë arrita të dallojë Loro Piana, TOM FORD, Brunello Cucinelli dhe si i veshin rrobat e tyre. Në një farë mase, është veshja e fshehtë siç duhet të dini për të ditur.

Në të vërtetë, Michelle Matland, stilistja e kostumeve të “Succession”, e ka quajtur stilin e Roys “anti-bling”, të heshtur në një mënyrë që vetë Roys nuk janë. Dhe siç raporton ‘The Guardian’, shitjet e kapelave luksoze, të thjeshta të bejsbollit, në veçanti, janë rritur me 45% që nga fillimi i edicionit aktual në tetor. Për dekada të tëra, ndikimi i gjigantëve të teknologjisë i ka tërhequr kodet e veshjes drejt perëndimit, larg bazës së tyre tradicionale, me “business casual” tani trend-i kryesor i fuqive të Wall Street. Më tej, jeleku në veçanti është bërë një shenjë kyçe në këtë.

Kjo shoqatë nuk është ajo me të cilën të gjithë janë të kënaqur. Në vitin 2019, ‘Patagonia’ ndryshoi politikën e saj për shitjet e korporatave, duke i bërë porositë me shumicë të jelekut ikonik të saj të disponueshme vetëm për kompanitë që ishin në përputhje me etikën e saj mjedisore. Me lajmet e fundit se gjysma e investimeve aktuale në lëndët djegëse fosile mund të bëhen të pavlefshme brenda 15 viteve të ardhshme, jeleku Patagonia është ndoshta simbol i rikalibrimit të industrisë së financave drejt një të ardhmeje të qëndrueshme.

Hardcastle thotë se:

Ne shpesh flasim për copa që mund të vishen lart ose poshtë. Por unë mendoj se versioni Gorpcore është më gjerësisht i adaptueshëm dhe ku ne po shohim se trendi po përhapet.

Për Hardcastle, veshja e jelekut nën një xhaketë dhe jo sipër është opsioni i saj i preferuar.

Duke thënë këtë, ato funksionojnë mirë kur vishen mbi copa më të lehta.

Ndryshimi i klimës na prek të gjithëve, investitorët si Aaronson po mësojnë të përshtaten. Jeleku përfaqëson këtë ndryshim.

Ndërsa dimri bëhet më i butë dhe stinët janë më pak të përcaktuara, jelekët ofrojnë një alternativë ideale për një pallto apo xhaketë të rëndë.

Tani është koha për të investuar në një jelek.

Më shumë