Jo të gjithë janë të lumtur kur festat e fundvitit afrojnë, ja si të përballoni depresionin e këtyre ditëve!

Marisa Karabeci
14/12/2021

Ethet e festave dhe planifikimit të ditëve të para të vitit janë të forta. Në këtë stinë të ftohtë dhe festive, njerëzit stresohen për përzgjedhjen e dhuratave, menunë e mbrëmjes së ndërrimit të viteve, dhuratat e vitit të ri. Siç e dimë, stresi lë një ndikim të fortë tek shëndeti i zemrës.

Kjo periudhë e vitit është veçanërisht e vështirë, sepse ekziston një prirje për t’u ndjerë të gëzuar dhe bujarë. Njerëzit i krahasojnë emocionet e tyre me ato që supozojnë se të tjerët po përjetojnë ose me atë që duhet të ndiejnë dhe më pas mendojnë se vetëm ata dështojnë. Ka një sërë gjërash që shtojnë stresin dhe emocionet e vështira gjatë festave:

Financat. Mungesa e parave ose frika se mos nuk keni mjaftueshëm për të blerë dhurata çon në trishtim dhe faj. Stresi i vështirësive financiare gjatë kësaj rënieje ekonomike shpesh shoqërohet nga turpi. Kur nuk keni mundësi të festoni, mund të ndjeheni të shkatërruar.

Stresi. Stresi i blerjeve dhe planifikimit të darkave familjare kur jeni të mbingarkuar dhe të lodhur mund të jetë dërrmues.

Vetmia. 43% e amerikanëve janë beqarë dhe 27% e amerikanëve jetojnë vetëm. Kur të tjerët janë me familjet e tyre, mund të jetë shumë e dhimbshme për ata që janë vetëm. 17% e beqarëve janë mbi 65-vjeç dhe shëndeti, mosha dhe lëvizshmëria mund ta bëjnë më të vështirë kënaqësinë.

Hidhërimi. Humbja e një njeriu të dashur është e dhimbshme në çdo moshë, por të moshuarit kanë më shumë arsye për t’u pikëlluar.

Të huajt. Kur nuk jeni duke folur me një të afërm, mbledhjet familjare mund të sjellin ndjenja trishtimi, faji, pakënaqësie ose konflikti të brendshëm nëse duhet të komunikoni.

Divorci. Nëse jeni të sapo divorcuar, festat mund t’ju kujtojnë kohë më të lumtura dhe të theksojnë pikëllimin tuaj. Është veçanërisht e vështirë për fëmijët e rritur të divorcuar të cilët duhet të balancojnë vizitat e dy grupeve prindërish.

Kënaqja. Përpjekja për të kënaqur të gjithë të afërmit tuaj, vendosja se çfarë të merrni, kë të shihni dhe çfarë të bëni mund t’ju bëjë të ndiheni në faj dhe sikur nuk po bëni mjaftueshëm, gjë që çon në depresion.

Trishtimi. Shumë njerëz përjetojnë trishtim gjatë motit të zymtë për shkak të zvogëlimit të dritës së diellit, i quajtur Çrregullimi Afektiv Sezonal (SAD).

Pjesa më e madhe e planifikimit, blerjeve dhe gatimit bëhet nga gratë, kështu që ato mbajnë barrën më të madhe në përgatitjen e mbledhjeve familjare. Gratë janë dyfish më të rrezikuara për depresion sesa meshkujt.

Disa masa që mund të merrni për të përballuar depresionin e festave përfshijnë:

1.Bëni plane paraprakisht, në mënyrë që të dini se si dhe me kë do t’i kaloni festat tuaja. Pasiguria dhe shtyrja e vendimmarrjes shtojnë stresin.

2.Blini herët dhe lini kohë për të mbështjellë dhuratat për të shmangur krizën e blerjeve.

3.Kërkoni ndihmë nga familja dhe fëmijët tuaj. Gratë priren të mendojnë se duhet të bëjnë gjithçka, kur një përpjekje ekipore mund të jetë më argëtuese.

4.Turpi i pengon njerëzit të jenë të hapur për dhënien e dhuratave kur nuk mund ta përballojnë atë. Në vend që të luftoni për të blerë një dhuratë, njoftoni të dashurit tuaj se sa shumë kujdeseni dhe do të dëshironit, por nuk mund ta përballoni atë. Ai moment intim do t’ju lehtësojë stresin.

5.Mos lejoni që perfeksionizmi t’ju lodhë. Mos harroni se ajo që ka rëndësi është të qenit së bashku dhe vullneti i mirë.

6.Gjeni kohë për të pushuar dhe për t’u rinovuar edhe në mes të presionit të kryerjes së gjërave. Kjo do t’ju japë më shumë energji.

7.Hulumtimet kanë treguar se ngrohtësia përmirëson disponimin. Nëse jeni të trishtuar ose të vetmuar, trajtojeni veten me një banjë të ngrohtë ose një filxhan çaj të nxehtë.

8.Kaloni kohë vetëm për të reflektuar. Shtyrja e ndjenjave çon në depresion.

9.Mos u izoloni. Kontaktoni të tjerët që gjithashtu mund të jenë të vetmuar. Nëse nuk keni dikë, dilni vullnetarisht për të ndihmuar ata në nevojë.

Më shumë