Zbuloni 5 rreziqet shëndetësore të të ngrënit shpejt…

Klea Balliu
21/12/2021

Të konsumoni shpejt ushqimin tuaj, mund të çojë në shtim në peshë. Të hani shpejt mund të rrisë rrezikun për diabetin, sëmundjet e zemrës dhe problemet me stomakun. Keni parë shpesh njerëz që konsumojnë ushqim shpejt sikur të jenë në 30 sekondat e fundit të një gare për të ngrënë me shpejtësi. Pse kaq shumë prej nesh nxitojnë kur hanë ushqim? A e rrezikoni shëndetin tuaj duke ngrënë shumë shpejt?

Nëse jeni gjithmonë duke punuar, duke luajtur, duke ecur ose jeni gjithë kohës me nxitim, është e lehtë të bini në zakonin e të ngrënit shpejt në këtë mënyrë, por ky zakon, ndikon negativisht në shëndetin tuaj. Të konsumoni shumë shpejt ushqimin dhe nëse nuk merrni kohën tuaj për të ngrënë, rrezikojnë seriozisht shëndetin tuaj. Disa nga këto rreziqe shëndetësore janë:

1. Obeziteti

Të hani shpejt, shoqërohet me një rrezik në rritje për të qenë mbipeshë ose obez. Pra, nuk është për t’u habitur që si përtypja e ngadaltë, ashtu edhe ngrënia e shpejtë kanë qenë të lidhura me konsumimin e shumë ushqimive dhe shtimin e kalorive. Edhe disa minuta pas përfundimit të një vakti, ngrënia e shpejtë mund të ketë ende një ndikim. Në një studim, pjesëmarrësit që konsumonin drekën shpejt, ishin më të uritur më pas krahasuar me ata që hanin me një ritëm më të ngadaltë. Cila është lidhja? Të hani ushqimin shpejt, mund të prishë hormonet tretës të zorrëve që ndihmojnë në rregullimin e oreksit dhe ju tregojnë se kur jeni të ngopur.

2. Diabeti

Ushqimi i shpejtë në vetvete nuk shkakton diabetin e tipit 2 por, është e mundur që të merrni kohën tuaj për të ngrënë ushqim dhe kjo mund t’i japë trupit tuaj një shtysë në atë drejtim. Në një studim, burrat dhe gratë e moshës së mesme të cilët nuk kishin probleme me diabetin por konsumonin shpejt ushqimin, ishin në rrezik të shtuar për rezistencë ndaj insulinës. Kjo gjendje, në të cilën trupi nuk e përdor insulinën në mënyrë efektive, mund të çojë në diabet me kalimin e kohës. Natyrisht, të ngrënit shpejt lidhet me obezitetin, i cili është shkaku kryesor i rezistencës ndaj insulinës.

3. Sindroma Metabolike

Rezistenca ndaj insulinës është e lidhur ngushtë me sindromën metabolike, një grup faktorësh që rrisin rrezikun e zhvillimit jo vetëm të diabetit, por edhe të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Në një studim, morën pjesë gati 9 mijë njerëz të moshës 40 vjeç e lart, të cilët nuk kishin sindromë metabolike në fillim. Gjatë tre viteve të ardhshme, ata që hanin shpejt ushqim, kishin më shumë gjasa të zhvillonin sindromën metabolike sesa ata që hanin më ngadalë.

4. Gastriti

Ushqimi i shpejtë është i lidhur gjithashtu me gastritin gërryes, inflamacion që gërryen mukozën e stomakut, duke shkaktuar ulçer në stomak. Njerëzit që hanë shpejt ushqimin e tyre kanë më shumë gjasa të hanë më tepër sesa duhet. Të hani më tepër sesa duhet, nga ana tjetër, bën që ushqimi të qëndrojë më gjatë në stomak, kështu që mukoza e stomakut i ekspozohet më shumë acidit gastrik.

5. Rrezikoni të mbyteni

Ne i mësojmë fëmijët të hanë ngadalë dhe të përtypin ushqimin e tyre me kujdes për të parandaluar mbytjen. Edhe ju duhet të bëni të njëjtën gjë. Mos e vendosni veten në rrezik për t’u mbytur për shkak se po hani shumë shpejt, në vend të kësaj, merrni kohën tuaj për të përtypur plotësisht ushqimin.

Më shumë