Si ndikon të ngrënit së bashku si familje te fëmijët tuaj…

Marisa Karabeci
27/12/2021

Shumica prej nesh i kujtojnë ato filma ku familjet perfekte hanë mëngjes së bashku. Rezulton se të gjithë duhet ta bëjmë këtë jo sepse ka qenë një traditë e vjetër por se në fakt, të ngrënit së bashku ka përfitime të shumta për fëmijët. Një vakt familjar mund të rregullojë pothuajse çdo gjë. Ne ju shpjegojmë se pse ngrënia e ushqimit së bashku është më shumë se thjesht një veprim i thjeshtë i konsumimit të ushqimit për fëmijët:

1. Ata mësojnë sjellje të mira.

Fëmijët imitojnë sjelljen e prindërve të tyre kur hanë së bashku. Prindërit mund të shfrytëzojnë mundësinë për të treguar se si të sillen siç duhet gjatë ngrënies. Përveç kësaj, aftësitë sociale dhe komunikuese mund të mësohen edhe përmes vakteve familjare.

2. Ata ia dalin më mirë në shkollë.

Fëmijët që hanë me prindërit e tyre marrin nota më të mira se ata që hanë vetëm. Kjo ndoshta sepse vaktet që shërbejnë prindërit kanë më shumë vlera ushqyese dhe për rrjedhojë japin më shumë vitamina. Për më tepër, diskutimi i problemeve në shkollë i inkurajon fëmijët që t’i trajtojnë problemet në mënyrë më efikase dhe të përshtatshme.

3. Ata hanë ushqim të shëndetshëm.

Si rregull, të ngrënit së bashku çon në zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Ngrënia larg shtëpisë, nga ana tjetër, nxit zakone më të këqija të të ngrënit. Fëmijët që hanë ushqime të shëndetshme dhe ushqyese pranë prindërve të tyre kanë më pak gjasa të jenë obezë në vitet e adoleshencës.

4. Ata hapen më shumë.

Një mbledhje familjare e rehatshme dhe komode i ndihmon fëmijët dhe adoleshentët të flasin më hapur për ndjenjat e tyre. Një studim zbuloi se të rinjtë përjetuan një komunikim më të mirë prindëror ndërsa hanë me prindërit e tyre. Secili anëtar ndan një pjesë të jetës së tij, duke krijuar kështu një lidhje më të fortë familjare.

5. Vetëvlerësimi i tyre përmirësohet.

Të ngrënit së bashku krijon një ndjenjë përkatësie. Përqendrimi në bisedë dhe të ngrënit me kujdes mund t’i gëzojë ndjeshëm fëmijët. Ai gjithashtu rrit vetëvlerësimin e tyre për shkak të angazhimit social për të cilin kanë nevojë shumë fëmijë dhe adoleshentë. Adoleshentët përfundojnë duke qenë më pak të dëshpëruar, pasi është më e lehtë të hapen ndërsa ndajnë ushqimin me të afërmit dhe më të dashurit e tyre.

6. Ata bëhen më të vetë-mjaftueshëm.

Prindërit mund t’i përfshijnë fëmijët e tyre në përgatitjen e vaktit. Bërja e blerjeve ushqimore, planifikimi i vakteve ose gatimi i tyre është një mënyrë e shkëlqyer për t’i mësuar fëmijët tuaj të jenë më të pavarur. Përveç kësaj, do t’i ndihmojë ata të jenë më të kujdesshëm me paratë dhe do t’i lejojë ata të mësojnë se cilat lloje ushqimesh duhet të zgjedhin.

Më shumë