India destinacioni i rradhës?! Ja çfarë duhet të keni parasysh përpara se të udhëtoni!

Marisa Karabeci
10/01/2022

Ka disa tradita që nuk kanë humbur në kohë dhe ende respektohen. Çdo vend dhe kulturë është i ndryshëm nga njëri-tjetri, dhe India është një shembull i shkëlqyer për këtë. Njerëzit sillen, hanë dhe madje vishen ndryshe. Ata kanë traditat dhe zakonet e tyre dhe ju si turistë duhet t’i respektoni.

Ja disa këshilla të dobishme për të përfituar sa më shumë nga udhëtimi juaj në Indi:

1. Nuk duhet të guxoni të prekni libra apo instrumente me këmbë.

Në Indi, fëmijëve u mësohet që në moshë të vogël se librat janë njohuri. Ata madje kanë një perëndeshë të të mësuarit, Saraswati. Prandaj, prekja e librave me këmbë apo edhe shkelmimi i një çantë shkolle plot me fletore apo libra konsiderohet mungesë respekti. Çdo instrument që përdoret për të zhvilluar njohuritë e dikujt konsiderohet gjithashtu shumë i rëndësishëm dhe nuk duhet të preket nga këmbët. Edhe stilolapsat dhe lapsat janë të rëndësishëm, sipas kulturës indiane dhe duhet të respektohen si të tillë.

2. Mos kini frikë të eksploroni ushqimin indian të rrugës.

Eksplorimi i kuzhinës së huaj është përgjithësisht shumë i rëndësishëm kur vizitoni vende të tjera dhe ndonjëherë ushqimi më i mirë përreth është ai që bëhet nga shitësit qosheve të rrugës.  Si me çdo përvojë të ushqimit në rrugë, duhet të jeni të kujdesshëm. Kërkoni ushqim të freskët, shmangni produktet e qumështit pasi ato ndonjëherë mund të prishen, shmangni akullin, përpiquni të shmangni ujin e rubinetit.

3. Mos jini shumë të sjellshëm.

Të thuash “të lutem” dhe “faleminderit” është normale dhe respektuese për ne, si në një restorant apo një dyqan. Sidoqoftë, në Indi, kur përdoret shumë, mund të dukeni si të pasjellshëm. Kush do ta kishte menduar, apo jo? Kur bëhet fjalë për miqtë dhe familjen, mënyrat tradicionale për të treguar vlerësim ndonjëherë mund të krijojnë tension ose të shprehin një nivel formaliteti që nuk duhet të ekzistojë. Në vend që të thoni “faleminderit”, mund të provoni të thoni “E vlerësoj”.

4. Përdorni vetëm dorën e djathtë kur jepni ose merrni diçka.

Shumë kultura e kanë adoptuar këtë praktikë. Në shumë kultura, dora e djathtë konsiderohet e pastër dhe madje edhe me fat! Në Indi, besohet se dora e majtë është e papastër, pasi përdoret për pastrimin e këpucëve, këmbëve dhe përgjithësisht për punë të pista. Pra, kur bëhet fjalë për ushqimin, pijet dhe dhënien e sendeve njerëzve të tjerë, duhet të përdorim gjithmonë dorën e djathtë për të treguar respekt.

5. Mos drejto gishtin.

Zakonisht, ne përdorim gishtin tregues për të dhënë udhëzime në përgjithësi ose kur i referohemi diçkaje në veçanti. Por kjo definitivisht nuk është rasti në Indi. Drejtimi i gishtit drejt një objekti ose vendi konsiderohet veprim i pasjellshëm. Nëse dëshironi t’i jepni udhëzime ose t’i tregoni dikujt diçka, duhet ta bëni këtë duke përdorur të gjithë pëllëmbën ose gishtin e madh. Në këtë mënyrë, është më e butë dhe e sjellshme.

6. Përdorni vetëm para në dorë.

Nëse jeni duke vizituar një qytet të vogël në Indi, duhet të prisni të paguani me para në dorë shumicën e kohës. Ndërsa në qytetet më të mëdha, qendrat tregtare, restorantet dhe dyqanet, kartat e kreditit ose të debitit mund të pranohen, ato janë ende të rralla dhe qytetet më të vogla përdorin para në dorë. Kështu që do të ishte e zgjuar të mbani disa para me vete, për çdo rast.

7. Jo të gjithë do të flasin anglisht.

Sigurisht, mund të jeni me fat që të jeni në gjendje të flisni anglisht brenda qyteteve më të mëdha, restoranteve, hoteleve ose dyqaneve të caktuara, megjithatë, ky nuk është rasti për fshatrat më të vegjël. Këtu, duhet të prisni që njerëzit të përdorin gjuhën e tyre amtare, gjë që nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe. Kalimi i kohës mes njerëzve të huaj dhe dëgjimi i gjuhës së tyre amtare mund t’ju bëjë mirë. Ju mund të zgjidhni një gjuhë të re, duke njohur një kulturë të re.

8. Mësoni dhe përdorni përshëndetjet tradicionale.

Respekti kërkohet kudo që shkoni në botë dhe India nuk bën përjashtim. Ju mund të tregoni respektin tuaj për vendin dhe njerëzitduke mësuar për kulturën e tyre dhe përshëndetjet tradicionale. Një përshëndetje e tillë që përdoret në mënyrë të përgjithshme është “namaste”. Ju mund t’i vendosni pëllëmbët së bashku dhe të përkuleni për të treguar respekt ndërsa thoni namaste, ose, nëse dëshironi të jeni më formal, mund të përdorni “namaskar”. Ndërsa anglishtja është bërë më e globalizuar, përdoret edhe “hello”, veçanërisht midis turistëve dhe të huajve. Vetëm dijeni se “lamtumirë” zakonisht nuk përdoret, pasi nënkupton që nuk do të takoheni më ose që po kërkoni leje për t’u larguar.

9. Mos shfaqni dashurinë në publik.

Shfaqja publike e dashurisë përgjithësisht shihet me përçmim pasi është një gjë mjaft private. Sidoqoftë, në Indi, nuk duhet të tregoni dashuri në publik. Kur vizitoni një vend të ri ose të huaj, mund të dëshironi të bashkoheni me njerëz të tjerë në mënyrë që të mos merrni shikime të padëshiruara. Kjo është një nga ato gjëra që duhet të bëni. Përpiquni të shmangni mbajtjen e duarve ose përdorimin e gjesteve tepër të dashura në publik. Mund të kaloni kohë edhe në burg!

10. Në qytetet e vogla, duhet të veshësh rroba të mira.

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të keni parasysh kur vini në Indi është mënyra se si e prezantoni veten. Si një vend mjaft konservator, është mirë të respektosh kulturën dhe njerëzit e tij dhe mund të filloni me veshjet tuaja. Edhe nëse jashtë është nxehtë, përpiquni të mbuloheni. Në këtë mënyrë, ju mund t’i bëni nderimet tuaja vendit dhe gjithashtu të dukeni si një vendas. Nëse jeni duke vizituar një atraksion të caktuar, është e rëndësishme të mbështillni një shall rreth kokës për të treguar respekt dhe edukatë.

Më shumë