5 lëvizje të thjeshta për ta bërë trupin tuaj më të fortë, më në formë dhe më të lëvizshëm këtë vit!

Marisa Karabeci
18/01/2022

‘Nuk mund të shikosh thjesht një atlet duke konkurruar, një balerin të performojë ose një fëmijë duke luajtur’- shkruan psikologia e Universitetit të Stanfordit Kelly McGonigal në librin e saj “The Joy Of Movement”. Ju i ndjeni veprimet e tyre nëpërmjet sistemit tuaj të neuroneve pasqyrë, pjesë e instinktit tonë njerëzor për të provuar dhe kuptuar të tjerët. Dhe duke parë Alex Sesto ju dëshironi të lëvizni.

Për të ndihmuar, Sesto është një mësues i ‘lëvizjes’, një term me tingull të paqartë që ai pranon se mund të jetë i vështirë për t’u përcjellë me fjalë. Mënyra më e mirë për ta kuptuar, thotë ai, është ta provoni.

Sesto ishte një futbollist i ri premtues në klubin e Premierligës, Arsenal, derisa u lëndua. Ai luajti si futbollist dhe studioi marketing në SHBA, më pas e gjeti veten në një agjenci marketingu në MB. Pas një epifanie (që përfshin DMT halucinogjen), ai la punën e tij dhe u kualifikua si PT. I mërzitur nga thjesht ngritja e peshave gjithnjë e më të rënda, ai u fut në gjimnastikë dhe më pas zbuloi mësuesin e lëvizjes Ido Portal. Nëse dëshironi të lëvizni më mirë, ose si ai bëni së pari këto lëvizje:

1.Merr celularin

Elementi më i anashkaluar i stërvitjes, sipas Sestos, lëvizshmëria është gama aktive, e kontrollueshme e lëvizjes. Puna me lëvizshmërinë është thelbësore. Sesto e nis ditën e tij me 15 deri në 20 minuta lëvizje, shumë i fokusuar në shtyllën kurrizore, një zonë e lënë pas dore nga shumë programe stërvitore. Vendosni një kohëmatës për 90 sekonda ndezur, 60 sekonda fikur, më pas qëndroni me këmbët tuaja në distancë të ijeve, gjunjët pak të përkulur, krahët në një X në gjoks dhe duart mbi shpatulla të kundërta. Rrotullojini sa më shumë që të jetë e mundur në njërën anë pastaj në tjetrën, duke drejtuar me kokë dhe duke lëvizur nga sipër belit, ngadalë. Kur të kalojnë 90 sekondat merrni frymë përmes hundës dhe përshtatuni me trupin tuaj. Përsëriteni për dy raunde të tjera, duke eksploruar më shumë çdo herë.

2.Ushtrimet në paralele

‘Flowstate Collective’ e ndan “lëvizjen” në tre fusha kryesore. “Forca lineare” përbëhet nga ushtrimet gjimnastike të peshës trupore, shtytje, tërheqje, qëndrime me duar të kryera në një strukturë më të ngurtë grupesh dhe përsëritjesh. Sesto zakonisht do t’i kushtojë një orë e gjysmë në ditë forcës lineare (zakonisht duke punuar në një aftësi të tillë si ngritja e dorës ose ngritja e mjekrës me një krah) ose lëvizjes me rrjedhje të lirë ose një kombinim i tyre.

Nuk jeni gati për mbajtjen e duarve? Filloni me dy bazat. E para është e varur, si “pasive” (vetëm e varur) dhe “aktive” (ngre veten lart duke tërhequr tehet e shpatullave poshtë). E dyta është squat, një pozicion pushimi tradicional. Squat-i është gjithashtu qendror për seancën e lëvizjes së mëngjesit të Sestos. Pra, jini të rehatshëm sa herë që të mundeni ndërsa shikoni televizor apo gjatë përgatitjes së çajit tuaj. Sesto thotë se ushtrimet në paralel nuk janë seksi por thelbësore për funksionimin e ijeve dhe shpatullave.

3.Merrni një qëndrim prej 360 gradë

Zona e dytë kryesore e lëvizjes e ‘Flowstate Collective’ është “forca jolineare”. Sporti dhe jeta nuk janë lineare. Forca jolineare ka të bëjë me ngarkimin e nyjeve në modele të pazakonta për të krijuar elasticitet. Imagjinoni se jeni në qendër të një busulle me 8 drejtime të mundshme. Vendosni një kohëmatës për 60 sekonda më pas, duke balancuar në njërën këmbë, prekni gishtin tjetër sa më shumë që të mundeni në veri, pastaj në jug e kështu me radhë, duke menduar vazhdimisht se si ta stabilizoni trupin tuaj, kryeni tre raunde në secilën anë.

Një stërvitje tjetër, që Sesto u ka dhënë shumë klientëve është të vendosni një kohëmatës për dy minuta dhe të shihni sa herë mund të kaloni nga qëndrimi në këmbë në kurrizin në tokë pa përdorur duart tuaja. ‘Sido që të jetë aktiviteti, ylli juaj verior duhet të jetë që të lëvizni gjithmonë me hir, “një cilësi shumë e nënvlerësuar” e zotëruar nga gjimnastët dhe kërcimtarët’-thotë Sesto.

4.Bëni “lokomotivën”

Fusha e tretë kryesore e lëvizjes së ‘Flowstate Collective’ është “lokomotiva”, zvarritja AKA, diçka që, si varja erdhi lehtësisht, instinktivisht, si fëmijë, por shumë më pak si i rritur, në këtë rast, për shkak të koordinimit të kërkuar për të lëvizur ekstremitetet e sipërme dhe të poshtme në të njëjtën kohë. Dhe ka një strehë të vërtetë të stileve të zvarritjeve, nga “beast”, (në të katër këmbët, këmbët të përkulura, gjunjët nga toka) dhe “crab”  (pjesa e pasme pak nga toka, këmbët të përkulura) te “low lizard” që rrëshqet në mënyrë të sikletshme.

Imagjinoni se jeni përsëri në qendër të busullës, por këmbët tuaja janë të fiksuara, ato mund të rrotullohen, por jo të largohen nga dyshemeja. Zvarrituni sa më shumë që të mundeni në veri, pastaj mbrapa, pastaj një drejtim tjetër, pastaj një tjetër. Disa do të jenë më të ndërlikuara se të tjerat. Dhe mos i përplasni duart: jini të saktë. Nëse dëshironi të rrisni vështirësinë, ulni njërin vesh në tokë.

5.Pushoni për të ngrënë dhe luani

“Flowstate Collective” gjatë karantinimit prezantoi stërvitjet me busull. Siç thotë Sesto, “Ti je në këtë trup gjatë gjithë kohës”. Pra, pse ta kufizoni lëvizjen në një stërvitje një orëshe? Pse të mos lëvizni sa herë që të keni humor? Për ne të rriturve që punojnë shumë, loja mund të duket joproduktive, joserioze. Por loja është mënyra se si ne u zhvilluam si fëmijë, kur nuk hezituam të bënim gjëra ekstreme, si përshembull të përpiqeshim për një qëndrim me dorë dhe nuk lejuam që një gjë e vogël si dështimi të na largonte përndryshe nuk do të kishim mësuar kurrë të ecnim. Loja ka të bëjë me testimin e kufijve, duke parë nëse mund të shkoni përtej, të rriteni.

Ne nuk duhet të ndalojmë kurrë së luajturi.

Më shumë