Udhëzuesi i duhur për t’u kujdesur për kamoshin…

Marisa Karabeci
18/01/2022

Ashtu si kashmiri dhe mëndafshi, edhe kamoshi është një investim i mirë. Por kjo cilësi tërheqëse e bën atë gjithashtu një magnet për papastërtitë dhe pluhurin. Nëse jetoni diku të prirur ndaj reshjeve, do t’ju falet që të bëheni obsesionist për t’u ‘konsultuar’ me aplikacionin tuaj të motit përpara se të dilni jashtë. Por, ja se si të kujdeseni për materialin e kamoshit:

1.Përdorni një spraj mbrojtës dhe rilyejeni çdo vit

Fjala e vjetër “parandalimi është më i mirë se kura” është e vërtetë kur bëhet fjalë për kujdesin për kamoshin. Ndonëse mund të jetë joshëse të dilni me xhaketën tuaj prej kamoshi duhet të merrni disa minuta nga koha juaj për të spërkatur një spraj mbrojtës.

“Nëse nuk synoni për një pamje të konsumuar nga moti, është gjithmonë më mirë të kujdeseni për kamoshin tuaj që në fillim”, thotë Sean Lehnhardt-Moore, drejtor kreativ i Belstaff, një markë e njohur për lëkurën dhe kamoshin. “Një spraj mbrojtës do të mbajë larg ujin, papastërtitë dhe njollat.” Investoni në një spraj mbrojtës të cilësisë së mirë të përshtatshme për kamoshin dhe nxirreni rrobën jashtë (kur nuk bie shi), pastroni çdo pluhur. Riaplikojeni këtë një herë në vit, mundësisht pak para se të filloni ta vishni përsëri.

2.Përsosni teknikën tuaj të larjes

Tekstura e prekshme e kamoshit e bën atë më të ndjeshme ndaj papastërtive dhe pluhurit, por ju mund ta ndihmoni kamoshin tuaj të mbetet i freskët duke përdorur një furçë mbi të herë pas here. Zgjidhni një furçë natyrale ose me qime silikoni dhe largohuni nga mjetet më gërryese. “Furçat e vjetra mund ta gërvishtin ose grisin”, thotë Lehnhardt-Moore. “Përdorni një furçë me qime të buta. Larja e rregullt me furçë do t’ju ndihmojë ta mbani kamoshin tuaj të pastër nga pluhuri dhe të butë në prekje.” E njëjta teknikë mund të përdoret gjithashtu për këpucët prej kamoshi.

3.Çojeni te profesionistët

Larja me furçë dhe mbajtja e kamoshit në mënyrë të sigurt në ambiente të mbyllura në ditët me shi është një fillim i mirë, por pas muajsh veshjeje, mund të zbuloni se xhaketa juaj po duket pak e ashpër. “Vajrat natyralë mbrojtës do të thahen me kalimin e kohës dhe ajo mund të jetë ndotur nga konsumimi,” thotë Karen Tierney, menaxhere e qendrës së ekselencës në ‘Jeeves of Belgravia’, pastruese kimike e Princit Charles. “Çojeni te një pastrues kimik me njohuri të mira një herë në vit. Ata do të marrin në konsideratë llojin e lëkurës, konstruksionin e saj, ngjyrat dhe do ta trajtojnë atë në përputhje me rrethanat, si dhe do ta rilyejnë lëkurën në mënyrë korrekte.”

Pierre Mahéo, themeluesi i ‘Officine Générale’, rekomandon pastrim kimik në përputhje me sa shpesh vishni kamoshin. “Një herë në vit nëse e vishni shumë, por çdo dy vjet është mirë nëse e vishni herë pas here”, thotë ai.

4.Lëreni kamoshin e lagësht të thahet natyrshëm dhe mos i trazoni njollat

Edhe nëse jeni kujdesur për kamoshin tuaj si një foshnjë e porsalindur, ka disa masa korrigjuese që mund të konsideroni për të pakësuar çdo fatkeqësi. Nëse jeni kapur në një përmbytje, lëreni veshjen të thahet natyrshëm. “Sapo të jetë tharë, përdorni një furçë për të rigjallëruar lëkurën.” Njollat ​​e ushqimit dhe pijeve mund t’ju japin një dhimbje koke dhe ndonëse mund të jetë tunduese të filloni të fërkoni veshjen tuaj me leckën më të afërt, kjo mund t’i përkeqësojë gjërat.

“Fshijini papastërtitë me një shami të bardhë”, thotë Tierney. “Asnjëherë mos e fërkoni pasi kjo mund të dëmtojë sipërfaqen dhe të ndryshojë ngjyrën e lëkurës së veshjes.” Për njollat ​​me vaj, Mahéo rekomandon aplikimin e terre de Sommières, një pluhur francez që ndihmon në thithjen e derdhjeve të yndyrshme. “Lëreni një shtresë të lehtë në xhaketë gjatë natës, pastaj fshijeni atë,” thotë ai.

5.Ruani kamoshin tuaj me zgjuarsi

Nëse preferoni ta mbani kamoshin tuaj në letargji gjatë muajve më të ftohtë dhe më të lagësht, disa masa të thjeshta do të sigurojnë që ai të dalë nga qëndrimi i tij në dimër duke u dukur po aq i bukur sa ju kujtohej. Tierney këshillon përdorimin e një varëse rrobash të qëndrueshme. “Përdorimi i varëses së duhur do të parandalojë shtrembërimin e peshës së veshjes kur ajo lihet e varur për një periudhë të gjatë”. “Gjithmonë ruajeni kamoshin tuaj dhe shmangni plastikën, e cila mund të gjenerojë dhe bllokojë lagështinë e padëshiruar,” thotë Lehnhardt-Moore.

“Një mbulesë poroze inkurajon rrjedhën e ajrit dhe do të ndihmojë në parandalimin e rritjes së padëshiruar të mykut,” thotë ajo. Ruani çantat e rrobave në një vend të freskët dhe të thatë larg nga rrezet e diellit. “Kjo do të parandalojë tharjen e lëkurës dhe zbehjen e ngjyrës, kështu që do të duket ende e freskët kur të shkoni për ta marrë përsëri,” thotë ajo.

Më shumë