6 sekrete japoneze për një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme!

Marisa Karabeci
31/01/2022

Japonia është në vendin e parë sa i përket jetëgjatësisë midis të gjitha vendeve në botë. Nëse jetëgjatësia mesatare në Zvicër është afërsisht 83.4, në Japoni është 84.3. Megjithatë, gjëja kryesore nuk është vetëm të jetosh gjatë, por të jetosh i lumtur dhe në mënyrë të shëndetshme. Ne ju njohim me disa sekrete që japonezët përdorin për mënyrën e tyre të shijimit të jetës:

1. Sa më i vogël porcioni aq më mirë.

Japonezët besojnë se porcionet më të vogla nxisin ngadalësimin e të ngrënit. Kjo është ajo që në të vërtetë duhet të kuptoni më mirë nëse jeni tashmë të ngopur apo jo. Jepini përparësi shumë pjatave të vogla në vend të një të madhe. Mund t’ju ndihmojë të mos e teproni me ushqimin dhe si rezultat, të mbani një peshë të shëndetshme.

2. Hani derisa të jeni 80% të ngopur.

Nuk rekomandohet të hani shumë shpejt, sepse trurit tuaj i duhen afërsisht 20 minuta nga koha kur filloni të hani për të dërguar sinjale të ngopjes. Japonezët e dinë këtë fakt dhe përdorin një rregull të thjeshtë, hani vetëm derisa të jeni 80% të ngopur. Nuk ka nevojë të hidhni pjesën tjetër të ushqimit, thjesht vendoseni në frigorifer.

3. Pini një lugë çaji vaj dhe 0,9 gram kripë.

Nagano është një nga rajonet më të shëndetshme në Japoni. Jetëgjatësia atje është afërsisht 80-87 vjet. Një sondazh zbuloi se banorët e Naganos konsumonin mesatarisht 15.1 gram kripë në ditë dhe kjo sasi kishte një efekt të dobët në shëndet. Në vend të kësaj, rekomandohet të reduktoni konsumin e kripës në 0,9 gram dhe vetëm një lugë çaji vaj gatimi.

4. Preferojnë ecjen sesa ushtrimet.

Po, dihet mirë se japonezëve u pëlqen të qëndrojnë aktivë gjatë gjithë jetës së tyre. Një nga sportet e tyre të preferuara është ecja. Ju ecni, flisni, bëni stërvitje dhe kjo ndihmon në ndërtimin e një ndjenje të komunitetit.

5. Hani tofu.(gjizë)

Tofu është gjithashtu një tipar dallues i dietës japoneze. Nuk është thjesht vegan, por e mban lëkurën tuaj elastike, në mënyrë që të dukeni më të rinj. Për më tepër, tofu zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit dhe ndihmon në ruajtjen e një peshe të shëndetshme.

6. Bëni banja me avull ose dushe.

Rituali i banjës me avull nuk është vetëm relaksues, por edhe i mirë për shëndetin tonë. Duhet të përdorni vajra esencialë që ndihmojnë lëkurën. Kini kujdes që të mos qëndroni gjatë përndryshe mund të mbinxeheni. Treguesi më i mirë i temperaturës së përsosur të saunës është vetë trupi juaj. Para së gjithash, duhet të jetë e këndshme.

Më shumë