Kërkoni produkte të freskëta dhe të shëndetshme?! Ne ju tregojmë mënyrat si t’i zgjidhni!

Marisa Karabeci
01/02/2022

Në botën moderne, dyqanet na presin në çdo cep dhe shumëllojshmëria e produkteve që na ofrojnë është e madhe. Por ndonjëherë kjo vetëm e bën situatën më të vështirë. Mund të hasim në një produkt me një datë skadimi të vonuar ose të përfundojmë duke blerë fruta dhe perime të papjekura ose pa shije. E mira është se të gjitha këto gjëra mund t’i shmangni nëse dini këshillat e duhura dhe për këtë arsye mësuam disa truke që do t’ju ndihmojnë të blini produkte të freskëta dhe të shëndetshme.

1.Ullinj

Kur zgjidhni ullinj, është më mirë të zgjidhni ato me fara. Nëse farat hiqen shija e vërtetë fillon dhe zbehet.

2.Salmon

Sado e habitshme që mund të duket, peshku i freskët nuk duhet të ketë një erë peshku të theksuar. Nëse e ndjeni këtë, ka të ngjarë që peshku të mos jetë i freskët. Një tjetër shenjë freskie është ngjyra. Peshqit salmon që rriten në një fermë zakonisht kanë ngjyrë rozë të lehtë, ndërsa peshqit e egër zakonisht kanë nuanca më të errëta. Nëse ka njolla gri ose kafe në sipërfaqen e peshkut, kjo tregon se peshku është ruajtur për një kohë të gjatë.

3.Hurmat

Hurmat e freskëta mund të rrudhen, por jo shumë, as nuk duhet të jenë shumë të ashpra. Frutat e thata janë më të mirat dhe kanë lëkurë paksa të shkëlqyeshme. Ata nuk duhet të kenë njolla të bardha, pasi prania e tyre tregon se përkeqësimi ka filluar.

4.Hudhra

Nëse një shitës deklaron se hudhra që shesin është e freskët, kjo mund të kuptohet nga një erë e lehtë. Nëse aroma është shumë e theksuar, ka të ngjarë që të jetë ruajtur gabimisht. Për më tepër, ajo gjithashtu mund të ketë filluar të kalbet brenda.

5.Panxhari

Duhet të siguroheni që t’i kushtoni vëmendje madhësisë dhe rrënjës së perimeve. Është më mirë të zgjidhni një panxhar jo shumë të madh, pa shumë qime në bisht, përndryshe rrezikoni të merrni një produkt të fortë dhe jo të ëmbël.

6.Avokado

Çdo njollë e theksuar që ndryshon nga ngjyra kryesore tregon se diçka nuk shkon me frutat. Është mirë të shmangni avokadot me shenja të errëta të lëkurës, pasi kjo shpesh është një shenjë se procesi i kalbjes ka filluar. Ju gjithashtu mund të bëni presion në zonën pranë kërcellit, nëse mund ta shponi me gisht, fruti ka të ngjarë të jetë i pjekur.

7.Shegë

Ndonjëherë blerja e një shege kthehet në një zhgënjim, sepse rezulton të jetë e zbehtë dhe jo e ëmbël brenda. Për të shmangur një situatë të tillë, kushtojini vëmendje. Forma e frutave nuk duhet të bëjë një rreth ideal, por duhet të jetë këndor, pasi lëmimi dhe qëndrueshmëria e lëkurës janë gjithashtu tregues të pjekurisë.

8.Limonë

Para së gjithash, një limon i mirë mund të dallohet nga pesha dhe trashësia e lëkurës së tij. Fruti mund të mos duket i madh në shikim të parë, por duhet të jetë i rëndë. Lëkura e hollë dhe një gropë ku dikur ishte kërcelli me vija të vogla janë shenjë e një limoni të nivelit të lartë. Ato tregojnë se ka një përmbajtje të lartë mineralesh në fruta.

Më shumë