Dy gota verë të mjaftueshme për të arritur kufirin ditor të sheqerit!

Marisa Karabeci
25/02/2022

Analiza e më shumë se 30 shisheve verë ka zbuluar se dy gota mund të jenë të mjaftueshme për të arritur kufirin e rekomanduar ditor të sheqerit për të rriturit. Hulumtimet nga “Alcohol Health Alliance UK” zbuluan se disa shishe kishin deri në 59 g sheqer, pra më shumë se një petull me sheqer. Një laborator i pavarur analizoi shishe me verë të kuqe, të bardhë, roze, frutash dhe të gazuar nga markat e njohura në Mbretërinë e Bashkuar.

Asnjë nga shishet nuk përmbante informacione ushqyese në etiketa pasi kjo aktualisht nuk kërkohet me ligj. Përmbajtja e kalorive u shfaq vetëm në një të pestën e shisheve të analizuara nga laboratori. Aktivistët po bëjnë thirrje për ndryshim, për të informuar më mirë konsumatorët e verës se sa kalori dhe sa sheqer po konsumojnë.

‘NHS’ rekomandon që të rriturit të konsumojnë një maksimum prej 30 gr “sheqerna” në ditë, që përfshin sheqerin në lëngjet e frutave dhe ‘smoothies’, ose sheqerin e shtuar në ushqim ose pije. Analiza tregon se është e mundur të arrihet kufiri ditor i sheqerit për një të rritur duke pirë dy gota të mesme me verë.

Në MB, pijeve alkoolike u kërkohet të tregojnë volumin dhe forcën në njësi të alkoolit sipas vëllimit (ABV).

1.‘Sheqeri i fshehur’ në pijet e parapërziera me xhin dhe koktej.
2.Reduktimi i sheqerit në ushqim nën objektivin prej 20%.

Etiketimi gjithashtu duhet të identifikojë çdo alergjen të zakonshëm, por nuk ka kërkesa për përbërës, paralajmërime shëndetësore ose vlera ushqyese siç gjenden në shumë produkte të tjera ushqimore dhe pije. Një sondazh i ‘YouGov’ me më shumë se 12,000 njerëz vitin e kaluar zbuloi se 61% dëshironin informacion mbi kaloritë në etiketat e verërave dhe më shumë se 50% e të anketuarve dëshironin të listuar sasinë e sheqerit. Në vitin 2020, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar mbajti një konsultim nëse kaloritë duhet të renditen në pijet alkoolike, por nuk pati asnjë konsultim nëse duhet të listohet përmbajtja e sheqerit.

Profesor Sir Ian Gilmore, kryetar i “Alcohol Health Alliance UK”, i quajti rregullat aktuale “absurde”.

Blerësit që blejnë qumësht ose lëng portokalli kanë përmbajtjen e sheqerit dhe informacionin ushqyes në majë të gishtave të tyre. Por ky informacion nuk kërkohet kur bëhet fjalë për alkoolin, një produkt jo vetëm që nxit obezitetin, por me dëme të përhapura shëndetësore dhe i lidhur me shtatë lloje kanceri.

Miles Beale, i cili kryeson “Wine and Spirit Trade Association”, thotë se njerëzit duhet të kenë akses në informacion për të gjitha pijet alkoolike, por sugjeroi që informacioni të bëhet në internet.

Ne kemi bërë presion që informacioni më i madh të sigurohet në internet. Industria e alkoolit mund t’u ofrojë konsumatorëve një larmi shumë më të madhe informacioni që është më i rëndësishëm për konsumatorët dhe që nuk do të përshtaten në një etiketë.

Ka ndryshime të konsiderueshme në numrin e kalorive në pije të ndryshme alkoolike. Online është mënyra më e mirë për të ofruar volumin dhe shumëllojshmërinë e informacionit që u nevojitet konsumatorëve për të marrë vendime të shpejta dhe të informuara.

Më shumë