Stili retro-modern i artistit britanik Conor Murgatroyd!

Marisa Karabeci
01/03/2022

Artistët shpesh e tërheqin mendjen e tyre krijuese nga burime të veçanta dhe kur bëhet fjalë për veshjet e tij, artisti britanik Conor Murgatroyd nuk bën përjashtim. Ashtu si pikturat e tij, të cilat ndërthurin teknikat figurative dhe ato të jetës së qetë për t’iu referuar historive të kaluara, modës dhe përvojës njerëzore, sensi i tij sartoral është po aq i larmishëm.

Më pëlqen të marr diçka nga një kohë specifike dhe ta bëj të ndihet moderne duke e përzier me elementë bashkëkohorë. Veshjet tradicionale të meshkujve janë një nga ndikimet e mia më të mëdha. Është kaq e larmishme në vende dhe kultura të ndryshme veçanërisht me veshjet italiane, ballkanike dhe angleze nga vitet 1970 deri në vitet 1990.

Duke u rritur në Bradford, West Yorkshire, Murgatroyd studioi në Kolegjin e Artit në Leeds.

Kisha një ide të paracaktuar se çfarë duhej të ishte një artist gjë që nuk i përshtatesha por ky mësuesi im, i cili ishte ky djalë normal nga Wakefield me një sens të madh humori dhe një njohuri të shëndoshë të artit, më hapi sytë.

Ndërsa studionte, ai punoi në qendrën e tij lokale të kopshtit Homebase, ku i përmirësoi aftësitë e tij duke pikturuar lulet e rrethinës së tij, duke rimenduar metodat e mjeshtrave të mëdhenj të jetës së qetë dhe impresionistëve francezë, zhanre që ende figurojnë dukshëm në veprat e tij. Nëna e tij ishte një këngëtare në grupet ‘goth rock’.

Ajo ishte gjithmonë një pioniere dhe kjo më frymëzoi mua. Doja të isha si ajo.

Besimi i rrënjosur tek ai nga mësuesi i tij dhe nëna e tij e shtyu atë të regjistrohej në Kolegjin e Artit në Chelsea të Londrës në vitin 2013.

Unë isha personi i parë që shkova në universitet në familjen time dhe kjo ishte një gjë e madhe për mua kështu që doja për të arritur një sukses për të treguar se mund të bëhej. Më ndryshoi jetën në një farë mënyre. Nuk më duhej të ndiqja këtë trajektore për të cilën ndoshta isha nisur.

Për Murgatroyd, pauza e detyruar e shkaktuar nga Covid-19 ishte një zgjim.

Pak para pandemisë, asgjë në art nuk dukej se tërhiqte vëmendjen time dhe ndihesha mjaft i mundur për punën time. Unë ndalova së pikturuari plotësisht. Unë thjesht nuk doja ta bëja më. Bllokimi na dha mundësinë për të parë nëse ishte diçka që mund të më bënte të lumtur edhe një herë dhe kjo është ajo që ndodhi.

Doli të ishte periudha më pjellore e Murgatroyd. Ai prodhoi 60 vepra në izolim dhe menaxhoi tre shfaqje vitin e kaluar, së bashku me një partneritet me kompaninë e veshjeve vintage, ‘Too Hot Limited’, për publikimin e pjesëve arkivore të Stone Island dhe CP Company. Shkathtësia e Murgatroyd për të riimagjinuar të kaluarën në një kontekst modern përshkon si një fije e përbashkët si në punën e tij ashtu edhe në veshjet e tij. Dhe ne nuk mund të mos donim të dinim më shumë se si ky artist në rritje kurron rrobat e tij.

1.Një këmishë me jakë është elementi kryesor

Unë kam shumë prej këtyre këmishave. Stili im është kryesisht ‘smart-casual’ dhe vesh shumë pantallona të qepura. Një këmishë me mëngë ose me jakë është një mënyrë e shkëlqyer për të përzier formalitetin. Ata janë një element kryesor pavarësisht nëse i vishni me pantallona apo me një xhaketë kostum.

2.Kostumi nuk ka nevojë të jetë e zezë

Unë zakonisht vesh kostume ngjyrë bezhë, kafe ose jeshile. Ndjej sikur këto ngjyra janë shumë më unike dhe i referohen të shkuarës. Duke qenë se ato janë një pamje më pak e zakonshme, ju dalloheni në një mënyrë që nuk është shumë e lezetshme, veçanërisht kur ka shumë njerëz të tjerë me kostume. Një pikë delikate ndryshimi, kjo është ajo që ka të bëjë me stilin tim. Më pëlqen të kem elementin tradicional në atë që vesh, por më pëlqen edhe të ndihem i freskët.

3.Një shall i lezetshëm siguron një pikë qendrore

Kur u transferova për herë të parë në Londër, vura re shumë burra të moshuar në të gjashtëdhjetat dhe të shtatëdhjetat me pamje të çuditshme, të veshur me xhaketa të mëdha lëkure disi si Michael Corleone në ‘The Godfather II’. Më bëri të filloj të mbledh shalle. Më pëlqen të bëj kontrast ngjyrën bazë të shallit tim me veshjen time të jashtme, por harmonizoj tonet e ngjyrave me pjesën tjetër të pamjes sime. Unë do ta vesh atë të mbështjellë, në mënyrë që të tërheqë fokusin.

4.Merrni pak frymëzim nga viti i kaluar

Unë kam qenë gjithmonë pas veshjeve ‘vintage’ dhe shumë elementë klasikë kanë një atmosferë retrospektive për një arsye. Ata janë provuar dhe testuar, kështu që ato thjesht funksionojnë. Më pëlqen kur koleksionet e reja i referohen elementeve ‘vintage’, më duket e lehtë për t’u përfshirë në veshjet e mia dhe natyra e tyre klasike do të thotë se do të qëndrojnë. Në të njëjtën kohë, nuk dua të dukem sikur jam në një deformim kohor, kështu që prirem të përziej pjesët e vjetra të arkivit me artikuj të rinj. Pjesët e epokës së viteve 1980 dhe 1990 janë shumë më të lehta për t’u punuar.

5.Një orë e bukur lidh gjithçka së bashku

Nëse jeni të interesuar për orët dhe i dini gjërat tuaja, kjo është diçka që dëshironi ta bëni siç duhet. Ata janë kaq definues për personalitetin tuaj. Unë kam një dashuri për Rolex dhe Patek Philippe, por dashuria ime e vërtetë është Cartier. Santos de Cartier im është pasuria ime më e çmuar. Më kujton orët me fustan të artë që mbanin italianët në vitet 1960 dhe 1970 dhe plotëson gjithçka në gardërobën time. Orët janë një investim dhe ju duhet të shkoni për një që i përshtatet karakterit dhe stilit tuaj të veshjes, jo vetëm sepse të gjithë të tjerët e kanë një të tillë.

Më shumë