Pesë portrete elegante nga Barkley L Hendricks!

Silvia Tabaku
02/03/2022

Ndërsa udhëtonte nëpër Evropë në vitin 1966, artisti amerikan Barkley L Hendricks gjeti frymëzim që jo vetëm që ndryshoi trajektoren e artit të tij, por e shtyu atë të krijonte veprat për të cilat tani njihet globalisht. Në të njëzetat e tij të hershme në atë kohë, Hendricks u ndesh dhe ra në dashuri me portrete të artistëve si Rembrandt, Manet dhe Velásquez, por ai u ndje i zhgënjyer edhe nga mungesa e njerëzve me ngjyrë në muze, si subjekte dhe artistë.

Pas kthimit të tij në SHBA, Hendricks u përpoq të krijonte portrete plot stil fotorealiste të njerëzve me ngjyrë nga lagjja e tij. Këta njerëz të përditshëm ishin të mbushur me bukurinë dhe dinjitetin që ai admironte në pikturat që kishte parë në udhëtimin e tij, por ato gjithashtu nxirrnin sharmin dhe gjakftohtësinë e muzikantëve afrikano-amerikanë me të cilët ai ishte i dashuruar, si Nina Simone dhe Miles Davis. Dhe kështu doli në pah stili i tij i njohur, figura të bukura të vendosura kundër sfondeve monokromatike që shpesh merrnin shenja nga ngjyra e veshjeve që ata mbanin. Pa shprehje, pavarësisht veshjes së tyre pa të metë, çdo subjekt nxjerr një vetëbesim të qetë.

Është e lehtë të supozohet se pikturat e Hendricks ishin politike, veçanërisht pasi shumë prej tyre u prodhuan në vitet 1970. Por para se të vdiste në vitin 2017, në moshën 72-vjeçare, Hendricks u distancua nga çdo nocion i artit aktivist. “Më lejoni të korrigjoj supozimin se puna ime e hershme ishte në mënyrë eksplicite politike,” i tha ai revistës së kulturës The Brooklyn Rail në 2016. “Unë isha vetëm politik sepse, në vitet 1960, Amerika ishte mashtruar dhe nuk e pa atë që disa artistë apo çfarë po bënin artistët me ngjyrë… Pikturat e mia kishin të bënin me njerëzit që ishin pjesë e jetës sime.”

Në kremtimin e Muajit të Historisë së Njerëzve me ngjyrë të SHBA  dhe një ekspozite në Nju Jork të veprave të tij më pak të njohura ne kemi zgjedhur pesë nga portretet më të habitshme, më elegante të Hendricks dhe kemi hulumtuar në historitë pas tyre.

“Blood (Donald Formey)”, 1975

“Blood” është tipiku i qasjes së Hendricks ndaj pikturës. Një burrë i zakonshëm me emrin Donald Formey është përshkruar me një veshje tërheqëse, por të stiluar pa mundim xhaketë me kuadrate, pantallona të ngjashme, syze aviatorësh të mëdhenj dhe një kapele xhins, shprehja e tij e qetë dhe e patrazuar. Sipas një interviste me dentistin dhe koleksionistin e arteve në Toronto, Dr Kenneth Montague, i cili zotëron pikturën, Hendricks tha se subjekti ishte një nga studentët e tij në Kolegjin e Connecticut, ku ai ishte profesor i artit në studio dhe kuptohet se ka shtuar disa nga zbukurimet e tij. “Ky student i ri do të pozonte dhe besoj se kishte një xhaketë që kishte atë model arlekin mbi të, por Barkley mori licencën artistike dhe e dyfishoi atë, duke e bërë atë një kostum me pantallona,” tha Montague. “Pastaj rekuizita, duke mbajtur dajren në duar, mund të kishte qenë ideja e Barkley-t, por fëmija kishte veshur atë.”

“APB (Afro Parisian Brothers)”, 1978

Para se Hendricks t’i kthehej pikturës, ai ishte fotograf dhe veprat e tij me vaj dhe akrilik shpesh frymëzoheshin nga imazhet që ai bënte. “Portretet për të cilat ai njihet më së shumti zakonisht fillonin me një fotografi, nga e cila ai do të merrte lirinë”, tha për New York Times, z. Trevor Schoonmaker, drejtor dhe kurator muzeu vitin e kaluar. “Por vëllimi i madh i fotografive që ai shkrepi gjatë viteve tregon se ai po mendonte për tre gjëra – modele për piktura, subjekte për frymëzim dhe së treti, ai po mendonte gjithashtu për veten si fotograf.” Hendricks krijoi “Afro Parisian Brothers” nga një fotografi që ai bëri në Paris në vitet 1970. Xhanet e tyre bujare, me majë, xhaketa xhins, afro kompakte dhe jelekët e montuar janë të gjitha stile që të kujtojnë epokën, por sipas kritikut të artit Sebastian Smee, krahu i majtë i varur i figurës më të gjatë në pikturë i ngjan stileve të viteve 17-të portret barok i shekullit.

“Steve”, 1976

Portreti i Hendricks i vitit 1976 në madhësinë reale i “Steve”, një i ri i sigurt në rrobaqepësi, i pajisur me nuanca dhe një kruese dhëmbësh, i paraqitur në kopertinën e revistës “Artforum” në 2009 për t’u lidhur me ekspozitën e punës së tij “The Birth Of Cool”. Ky stil portreti, në të cilin figurat veshin veshje të bardha të freskëta përpara një sfondi të bardhë mat, u quajt “paleta e kufizuar” nga Hendricks (më e njohura e tij, “What’s Going On”, ishte një nga pikat kryesore të “Soul Of A”. Ekspozita e kombit në Tate Modern në Londër në 2017). Ajo që ishte më e habitshme për këtë pikturë të veçantë nuk ishte vetëm përdorimi i gjerë i së bardhës që binte në kontrast dhe ndriçonte lëkurën e errët të subjektit, por syzet e diellit që ai mbante. “Si një shënim për shtesë guximi, [Hendricks] pikturon në reflektimet e syzeve të diellit të pasqyruara, figura është e veshur me dy peizazhe të vogla qyteti dhe çfarë mund të jetë një autoportret në miniaturë i vetë artistit në punë,” kritiku amerikan i artit Hilton Kramer. vëzhguar në vitin 1977. “Është e gjitha mjaft mahnitëse.”

“New Orleans N****h”, 1973

Hendricks e admironte stilin e Taylor-it dhe shpesh e përshkruante atë me rrobat e tij – me përjashtim të një pikture të vitit 1974 të titulluar “Family Jules”, ku ai shtrihet në një divan lakuriq. Kjo, piktura e tretë e Hendricks e Taylor-it, u zhvillua nga një fotografi e tij prej tre të katërtat me të njëjtën veshje dalluese: bluzë të verdhë me vija, xhaketë motorrike lëkure, pantallona kadifeje me këmbë të gjera, kapelë të zezë me strehë të gjerë. Portreti është mbresëlënës i vërtetë me fotografinë origjinale, e cila shfaqet në librin e vitit 2021 “Barkley L Hendricks: Fotografi”, përveçse këtu veshja e Taylor shfaqet e plotë dhe vështrimi i tij, si me shumicën e figurave të Hendricks, drejtohet me gjakftohtësi te shikuesi.

“North Philly N****h (William Corbett)”, 1975

Hendricks ishte një vendas i Filadelfiasë së Veriut, nga ku mendohet se është edhe subjekti i kësaj pikture, zoti William Corbett. Në atë kohë, ajo konsiderohej një zonë veçanërisht e ashpër dhe e mbushur me krime, e cila vetëm rrit fuqinë e portretit. Hendricks besonte se ai nuk kishte nevojë për ndonjë arsye të veçantë për të pikturuar njerëzit nga lagjja e tij dhe pikturat e tij duhet të merren në vlerë, në vend që t’i jepen kuptime më të thella sipërfaqësore. Por ky portret i Corbett-it me pardesynë e tij të zbukuruar me prerje në ngjyrë pjeshke kap bukurinë, butësinë, besimin dhe një mënyrë që ishte revolucionare në atë kohë.

Më shumë