Zakone nga vende të ndryshme që ia vlen t’i përfshini në jetën tuaj!

Marisa Karabeci
03/03/2022

Ne jetojmë në një botë të madhe, me një mori kulturash dhe zakonesh që mund të na duken paksa të çuditshme në fillim. Përshembull, në Islandë, nata e Krishtlindjes ka të bëjë me shkëmbimin e librave dhe kalimin e leximit në një cep komod me pak çokollatë. Ndërsa ne të gjithë e duam një pije të ftohtë për t’u freskuar nga nxehtësia gjatë verës, në disa vende aziatike, uji është pothuajse gjithmonë i nxehtë, pa marrë parasysh motin.

Puna është se shumë nga këto zakone kanë një mbështetje të fortë shkencore. “Bright Side” zbuloi disa praktika kulturore interesante nga e gjithë bota që mund të adoptohen lehtësisht nga të gjithë, sepse përfshijnë shëndetin dhe lumturinë.

1. Rusët shërbejnë çaj me reçel.

Çaji nuk është thjesht një traditë kineze, rusët janë po aq të apasionuar pas çajit të tyre me një ndryshim të ëmbël. Në vend që të përdorin sheqer për të ëmbëlsuar çajin e tyre, rusët preferojnë reçelin. Ndërsa shton ëmbëlsinë e kërkuar, gjëja e mirë e reçelit është se shton gjithashtu një aromë frutash.

2. Japonezët besojnë në banjat e ngrohta.

Njerëzit në Japoni priren të jetojnë jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme dhe studiuesit mendojnë se e vetmja gjë që i shton jetëgjatësinë është zakoni i tyre për të bërë banja të ngrohta. Japonia është shtëpia e shumë burimeve natyrore të ujit të nxehtë. Ekspertët mendojnë se ky zakon përmirëson qarkullimin e gjakut dhe përmirëson shëndetin e përgjithshëm.

3. Në Azi, këpucët nuk vishen në shtëpi.

Në shumicën e vendeve aziatike si India, Japonia, madje edhe disa vende evropiane si Holanda, këpucët lihen jashtë derës. Ideja është që të mos sillni mikrobet dhe papastërtitë e jashtme brenda shtëpisë, ku fëmijët më të vegjël apo edhe kafshët shtëpiake mund të marrin një infeksion.

4. Në Indi, kosi hahet i thjeshtë.

Shumica e botës e pëlqen kosin e ëmbël, me shije të ndryshme frutash. Ndërsa kosi është i shëndetshëm, të kesh shumë sheqer është në thelb një zakon i pashëndetshëm. Përshembull, në Indi dhe vende të tjera të Azisë Jugore, kosi rrallohet me pak ujë dhe lyhet me kripë dhe erëza të tjera.

5. Aziatikët besojnë në një pastrim vjetor të shtëpive.

Ne të gjithë pastrojmë një tavolinë të rrëmujshme ose një dollap të tejmbushur kur gjërat bëhen shumë të çrregullta, por në Japoni, ekziston një praktikë e quajtur “Osouji”, një pastrim vjetor i shtëpisë për t’u përgatitur për Vitin e Ri. Një praktikë e ngjashme ndodh në Indi, gjatë festivalit të Diwali, ku pastrohen shtëpitë dhe çdo send i papërdorur dhurohet për bamirësi.

Më shumë