Dëshironi një bel të hollë?! Ja çfarë duhet dhe çfarë nuk duhet të bëni…

Marisa Karabeci
07/03/2022

Studiuesit në Universitetin e Harvardit kanë zbuluar se perimetri i belit të një personi tregon shëndetin e tij të përgjithshëm. Për më tepër, një bel më i hollë ka një ndikim pozitiv në cilësinë e jetës së dikujt dhe mund të rrisë nivelet e energjisë. Duke minimizuar rregullimet, ne mund të kemi mënyra të shëndetshme për të reduktuar yndyrën e belit. Ja disa gjëra që duhet të bëni dhe që nuk duhet të bëni për të pasur një bel më të hollë.

1. Planifikimi i vakteve.

Shumica prej nesh bëjnë të njëjtin gabim duke ngrënë atë që është më e përshtatshme. Rrjedhimisht, ne hamë keq dhe bëjmë zgjedhje të këqija ushqimore. Bërja e një plani javor të vakteve është më efektive në këtë rast.

2. Mos vazhdoni të bëni të njëjtin lloj ushtrimi çdo ditë por provoni diçka të re.

Ushtrimet e njëjta rregullisht ndihmojnë trupin të përshtatet me ngarkesat e përditshme. Prandaj, përsëritja e të njëjtave ushtrime do ta ndalojë trupin tuaj të bëjë ndryshimet që i nevojiten. Ndryshime të mëtejshme janë të mundshme duke kaluar në forma të tjera ushtrimesh, si joga, pilates, HIIT, HILIT dhe vrapimi.

3. Mos ndiqni dieta drastike, konsumoni porcione të vogla.

Kufizimet në dietë mund të rezultojnë në një rënie të papritur të shkallës metabolike. Ato gjithashtu mund të rezultojnë në marramendje dhe dobësi. Prandaj, një dietë e duhur në intervale të shkurtra është e dobishme, dietat drastike nuk mund të jenë kurrë ‘miqtë’ tanë.

4. Mos mbani pesha të rënda.

Një program kardio është i nevojshëm për humbje peshe efektive. Nuk ka asnjë rrugë të shkurtër për të hequr yndyrën nga një zonë e caktuar. Një program i duhur do të ketë një nivel më të lartë angazhimi me muskujt dhe për rrjedhojë, do të djegë më shumë yndyrë.

5. Mos përdorni rripa ose terapi për zvogëlimin e belit.

Rripat e reduktimit të belit shkaktojnë shqetësime për shëndetin. Ndërsa është një zgjidhje e përkohshme për të holluar belin, mund të çojë në rreziqe serioze për shëndetin tuaj. Ushtrimet e tokës mund t’ju ndihmojnë të arrini një bel më të hollë në mënyrën e duhur.

6. Kushtojini vëmendje të barabartë ijeve dhe shpatullave.

Pavarësisht se jeni në gjendje të stërvitni barkun tuaj, nuk do të jeni në gjendje të zvogëloni yndyrën e shpatullave dhe ijeve. Ndërtimi i muskujve në shpatullat dhe ijet tuaja do t’ju japë përmasa që duken të lakuara.

7. Fokusohuni në ndërtimin e muskujve.

Ka shumë gra që nuk duan që pjesët e trupit të tyre të bëhen tepër muskuloze. Për këtë arsye, shmanget stërvitja me pesha të rënda. Por ia vlen të merret parasysh se një grua e ka shumë të vështirë të fitojë një masë kaq të konsiderueshme të masës muskulore pa steroide. Muskuli i dobët është ai që na jep atë pamje të tonifikuar dhe gjithashtu rrit metabolizmin tonë.

8. Pastroni stomakun.

Me këtë truk, ju mund të humbni disa centimetra nga beli juaj. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të thithni përmes hundës dhe më pas të nxirrni sa më shumë ajër të mundeni përmes gojës. Merrni frymë thellë dhe mbajeni për 5 deri në 20 sekonda.

9. Lërini pak kohë muskujve të pushojnë.

Profesionistët e fitnesit rekomandojnë të mos përdorni të njëjtat ushtrime për muskujt në ditë të njëpasnjëshme. Lërini ato të pushojnë.

Më shumë