Debat: Preferoni më shumë këpucët apo atletet?

Marisa Karabeci
27/04/2022

Nëse keni dalë jashtë shtëpisë tuaj kohët e fundit mund të keni vënë re se këpucët e meshkujve kanë ndryshuar. Sot atletet janë “mbreti” i këpucëve me Yeezy, New Balance dhe bashkëpunime të shumta të Nike që konkurrojnë për vëmendjen tonë. Ne i kërkuam dy prej shkrimtarëve dhe redaktorëve të njohur të na flisnin mbi rastet e tyre:

SHANE C KURUP

Këpucët

Kërkoj ndjesë për veganët kudo, por nëna ime gjithmonë më mësoi të mos vishja kurrë këpucë që nuk janë prej lëkure të vërtetë. Pra, atletet, me përhapjen e tyre të fibrave të mrekullueshme sintetike “teknike”, nuk kanë qenë kurrë një tipar i raftit tim të këpucëve. Sigurisht, jam i vetëdijshëm se ky nuk është viti 1992 por e vërteta është se gjithmonë jam ndjerë sikur jam në këpucët e një njeriu tjetër.

Për mua, atletet janë më të përshtatshme për fushën e tenisit ose pistën e vrapimit. Por sapo të vijë moti i mirë, unë preferoj t’i nxjerr këmbët e mia të pastruara nga izolimi i tyre i veshur me lëkurë dhe t’u jap atyre një ajrim të mirë dhe çfarë ka më mirë për këtë sesa një palë sandale të mira? Sandalet përcjellin atë atmosferë të ngrohtë dhe të turbullt të festave kështu që nuk e kam kuptuar kurrë frikën që disa burra kanë për të treguar gishtat. Thjesht ka kuptim t’u jepni këmbëve pak frymëmarrje. Domethënë të veshësh çorape me sandale në emër të “modës” është një gjë, por atlete pa çorape në verë?

Ndonëse e vlerësoj mjeshtërinë e dizajnit të atleteve, ideja për t’u zgjuar në agim e për të veshur një palë atlete ngjyrë rozë është një anatemë e plotë për mua. Dikush duhet t’ju paguajë një shumë të konsiderueshme për këtë, jo anasjelltas. Përveç kësaj, kam ndjerë prej kohësh se një nga meritat e veshjeve për meshkuj është mentaliteti i tij “nëse nuk është i prishur, mos e rregullo”.  Por mos më keqkuptoni. Unë nuk jam lloji i djalit që fle në Oksford, siç e dëshmon dashuria ime për këpucët me majë të hapura. Thjesht kam prirje për sandale Marni Fussbett.

JOSEPH FURNESS

Atletet

Që nga fillimi i vitit 2022, unë kam bërë një përpjekje të vetëdijshme për të qenë më pak kokëfortë. Deri më tani, shmangia nga mënyrat jofleksibile të të menduarit ka pasur vetëm një ndikim pozitiv në jetën time. Nëse sandalet ju përshtaten, ju nxis të ndiqni hapat e mia dhe ta mbani mendjen hapur ose, të paktën, pak të hapur ndërsa lexoni më poshtë. Ju premtoj se do t’ju shërbejë mirë, ashtu si do të bënin një palë atlete nëse do t’u jepnit një shans.

Filloj me fakte: Atletet janë të rehatshme; këpucët nuk janë. Atletet, nga ana tjetër, janë të buta, të paktën 70 atletet që unë kam janë. Disa modele të tilla si Yeezy 700, një atlete e përforcuar nga teknologjia pioniere Boost e Adidas janë aq komode sa ofrojnë një ndjesi të ecjes mbi re.

Nëse atletet janë të ndaluara në një institucion, ndoshta nuk dua të jem atje.

Kjo më çon në pikën time të dytë. Atletet duken të shkëlqyera me gjithçka. Për shembull, Air Force 1, po flas për të bardha, natyrisht kombinohen bukur me gjithçka. Tani, unë i lë gjërat në duart tuaja ose, duhet të them, në këmbët tuaj që ju të vendosni se në cilën rrugë do të ecni. A do ta kaloni ditën tuaj me dhimbje për hir të respektimit të konventave paradiluviane apo do të siguroni një palë Yeezys, do të jetoni jetën tuaj dhe do të më falënderoni më vonë?

Më shumë