Kujdes nga ky element që gjendet në disa ushqime, dëmton shëndetin!

Marisa Karabeci
06/05/2022

Një lëndë e shtuar e gjetur në shumë ushqime, mund të ketë një efekt të dëmshëm në bakteret e mira në trup, veçanërisht në sistemin e tretjes. Është përcaktuar se emulgatori karboksimetilcelulozë (CMC) mund të përshpejtojë zhvillimin e sëmundjeve kronike inflamatore dhe duke ndikuar negativisht në mikrobiomën e në këtë mënyrë rrezikon edhe imunitetin. Një tjetër fakt shumë shqetësues është se ndonjëherë madje gjendet edhe në kos, i cili konsiderohet si një ushqim “i detyrueshëm” për forcimin e imunitetit.

Studimi, i botuar në revistën zyrtare të Shoqatës Amerikane të Gastroenterologjisë, përfshiu të rritur të shëndetshëm të ndarë në dy grupe, njëri grup konsumonte ushqim pa shtues dhe tjetri konsumonte 15 gramë CMC në ditë. Ata që konsumuan këtë shtues kishin më shumë gjasa të kishin probleme me stomakun pas një vakti dhe përjetuan ndryshime negative në mikrobiomën e zorrëve. Dr.Andrew Gerwitz, bashkautor i studimit tha se:

Problemet me zorrët ulin imunitetin. CMC, si emulgatorët e tjerë sintetikë, mund të përshpejtojë zhvillimin e sëmundjeve kronike inflamatore. Nevojiten më shumë studime për të përcaktuar përfundimisht efektin e tyre, por ata që shqetësohen për shëndetin nuk duhet të hanë ushqime të përpunuara që përmbajnë CMC dhe polisorbat 80.

Sipas ekspertëve, ky shtues më së shpeshti gjendet në akullore dhe ëmbëlsira të tjera të ngrira, në përzierjet për çokollatë të nxehtë, shurup, salcat në qese, kos, krem djathi dhe disa lloje makaronash. Ndërkaq, ju sjellim në vëmendje se gluteni shfaqet, në disa variante, në të gjitha ushqimet e mira: biskota, pica, birrë dhe sigurisht te buka. Por tani, një kardiolog është këtu për të na treguar që ushqimet me bazë gluteni janë në të vërtetë toksike, por ka vetëm një lloj të shëndetshëm buke, mes të gjithave.

Dr.Steven Gundry përforcon atë që shumë e kanë dëgjuar këto kohë. Ajo ndjeshmëria ndaj glutenit është diçka e vërtetë, edhe te njerëzit që nuk vuajnë nga sëmundja autoimune celiac. Gundry thotë që njerëzit duhet ta shmangin glutenin për të ulur rrezikun e inflamacionit që mund të çojë në rritjen e peshës.

Më shumë