Zbuloni efektet e dëmshme shëndetësore të ripërdorimit të vajit të gatimit!

Silvia Tabaku
24/05/2022

Një nga elementët kryesorë më të përdorur në kuzhinë është ‘vaji’. Që nga shtimi i shijes së ushqimeve deri tek pasurimi me shumë lëndë ushqyese – vaji i duhur i gatimit mund të bëjë mrekulli për vaktet dhe shëndetin tuaj si asgjë tjetër. Meqenëse familjet përdorin vajin mjaft shpesh, shumë herë, shumë njerëz e ripërdorin vajin e gatimit për të ulur humbjet. Pra, praktika e ripërdorimit të vajit të gatimit është jashtëzakonisht helmuese për shëndetin pasi ju afron me shqetësime të shumta shëndetësore. Pyesni veten, çfarë mund të bëjë për shëndetin tuaj? Këtu janë efektet e dëmshme shëndetësore që lidhen me përdorimin e vajit të gatimit tashmë të përdorur.

Çon në toksicitet në trup dhe rrit shanset për çrregullime të zemrës

Kur vaji tashmë i përdorur nxehet përsëri, ai lëshon një përqendrim më të lartë të kimikateve të ndryshme toksike si Aldehidet që janë të lidhura me efekte të shumta shëndetësore si sëmundjet e zemrës, problemet njohëse si çmenduria, Alzheimeri dhe sëmundja e Parkinsonit. Po kështu, një substancë tjetër helmuese që çlirohet kur vaji rinxehet është 4-hidroksi-trans-2-nominal (HNE) i cili është helmues dhe mjaft toksik për trupin dhe mund të pengojë funksionet trupore të ADN-së, ARN-së dhe proteinave.

Hap rrugën për nivelet e kolesterolit LDL (të keq)

Kur gatuani vajin në temperaturë të lartë, disa yndyrna shndërrohen në yndyrna trans. Dhe kur ky vaj i zi i tymosur rinxehet, ai madje çliron sasi më të larta të yndyrave trans, të cilat janë jashtëzakonisht të këqija për shëndetin e përgjithshëm. Ndjekja e të njëjtit proces për një periudhë më të gjatë kohore ju tërheq pranë komplikimeve shëndetësore si goditje në tru, obezitet, dhimbje gjoksi, dhimbje stomaku, dispepsi dhe madje edhe sëmundje të zemrës pasi konsumi i lartë i yndyrave trans rrit nivelet e kolesterolit LDL në trup.

Ju jep aciditet dhe ndjesi djegieje

Ripërdorimi i vajit të gatimit çon në një proces helmues. Pas një ekspozimi të vogël ndaj lagështirës, ​​ajrit ose dritës, vajrat kalojnë në oksidim jo të plotë ose të plotë. Sa herë që vaji kalon në procesin e ngrohjes, grimcat e tij modifikohen dhe vendosin një shije dhe erë të keqe vajit dhe ushqimit të gatuar në të. Konsumimi i këtij vaji dhe ushqimi mund të rrisë rrezikun e aciditetit, ndjesisë së djegies në stomak, problemeve të fytit dhe shumë të tjera.

Rrit rrezikun e inflamacionit dhe kancerit

Një kancerogjen është një substancë që lidhet me formimin e kancerit në trup. Ringrohja e vajrave të gatimit rrit substancat e dëmshme në të, si hidrokarburet aromatike policiklike (PAH) dhe aldehidet që lidhen me rreziqe të larta të kancerit dhe inflamacionit në trup. Për më tepër, nëse keni vuajtur nga inflamacioni i lartë për një periudhë më të gjatë kohore, atëherë shkaku mund të jetë konsumimi i vajit të keq ose të ripërdorur. Nëse nuk trajtohet siç duhet, kjo mund të ulë imunitetin dhe më tej t’ju bëjë të prirur ndaj sëmundjeve dhe infeksioneve të ndryshme.

Më shumë