Në një kohë kur inflacioni ka prekur mbarë botën, këto janë vendet më të mira për të jetuar!

Marisa Karabeci
08/06/2022

Çdo vit, shumë njerëz udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera perëndimore në kërkim të një shtëpie të përhershme që plotëson të gjitha nevojat e tyre. Por në një kohë kur inflacioni ka prekur mbarë botën, ku çmimet për mallrat dhe shërbimet bazë janë në rritje të vazhdueshme, po bëhet gjithnjë e më e vështirë të gjesh një qytet për t’u zhvendosur që të sigurojë jo vetëm nevojat, por edhe një kosto të përballueshme.

Faqja’ Therichest’ ka përpiluar një listë të disa prej qyteteve dhe vendeve më të mira për të jetuar, pavarësisht nëse dëshironi të lëvizni përgjithmonë ose të arratiseni për një kohë të shkurtër:

1.Addis Ababa, Etiopi

Addis Ababa, Etiopi është një nga qytetet më të njohura për ata që kërkojnë një mënyrë jetese luksoze dhe të përballueshme, pasi një litër benzinë ​​kushton pak më pak se një dollar. Me kalimin e viteve, reputacioni i qytetit si një prodhues kryesor i kafesë, plastikës, tekstileve dhe ushqimit dhe si qendër e kulturës dhe tregtisë etiopiane është rritur. Qiraja mesatare është 50% më e lirë se në New York, me një apartament me dy dhoma gjumi jashtë qytetit që kushton rreth 200 dollarë.

2.Vietnami

Vietnami dikur ishte një nga vendet më të varfra në botë, por ka pasur rritje të konsiderueshme gjatë tre dekadave të fundit. Në qytetet më të shtrenjta të Vietnamit, si Ho Chi Minh dhe Hanoi, një buxhet mujor prej 1500 dollarësh mjafton që dy persona të jetojnë të qetë. Kostoja mesatare mujore për person, pa përfshirë qiranë, është 439 dollarë.

3.Batu Ferringhi, Malajzi

Në Batu Ferringhi në Malajzi, mund të marrësh me qira një shtëpi luksoze me tre dhoma gjumi me pamje nga deti për vetëm 403 dollarë në muaj. Vendi është i përshtatshëm për ata që duan plazhet me rërë. Nëse një udhëtar lëndohej dhe kishte nevojë për shtrimin në spital gjatë vizitës së tij në vend, ai do të paguante vetëm 43 dollarë.

4.Managua, Nikaragua

Megjithëse Nikaragua është vendi i dytë më i varfër në botë, kryeqyteti Managua është shtëpia e korporatave të mëdha si Walmart. Është një qendër financiare dhe shumë amerikanë menjëherë pas daljes në pension vendosen atje përgjithmonë. Qiraja mesatare për një apartament me dy dhoma gjumi është 800 dollarë dhe kostoja mesatare e jetesës për një person është rreth 540 dollarë. Në Managua, një litër gaz kushton vetëm 1,23 dollarë dhe kostoja e jetesës është 58% më e ulët se në New York. Mbani mend se Managua ka një shkallë të lartë krimi dhe bëni disa kërkime përpara se të shkoni atje.

5.Meksika

Meksika është bërë shumë e njohur me pensionistët amerikanë që kërkojnë një jetë të përballueshme, luksoze dhe kujdes shëndetësor me cilësi të lartë. Disa pensionistë mund të jetojnë në Kankun për 1,500-3,000 dollarë në muaj. Kostoja mujore e jetesës për një person do të ishte rreth 494 dollarë. Shteti po përpiqet të përmirësojë më tej sistemin e tij të kujdesit shëndetësor dhe po zbaton programe për të ndihmuar të moshuarit.

6.Panamaja

Panamaja ofron luks ndërkombëtar pa qenë shumë larg nga Shtetet e Bashkuara. Një apartament buzë plazhit në qytetin e Panamasë kushton rreth 1500 dollarë në muaj, ndërsa qiraja, shërbimet komunale, ushqimi dhe argëtimi kushtojnë rreth 2600 dollarë në muaj. Në brigjet e qytetit të Panamasë, kostoja e jetesës është dukshëm më e ulët. Panamaja ka një nga programet më të fuqishme të daljes në pension në botë.

7.La Paz, Bolivi

Krahasuar me New York-un, qiraja në La Paz të Bolivisë është mesatarisht 89.5% më e lirë. Një litër benzinë ​​kushton 38 cent, por një apartament luksoz me dy dhoma gjumi mund të blihet për 650 dollarë. La Paz është kryeqyteti tregtar dhe ekonomik i Bolivisë dhe ka filluar të tërheqë udhëtarë nga e gjithë bota. Kostoja mesatare mujore e jetesës në një qytet të madh, duke përjashtuar qiranë, është 509 dollarë.

8.Lisbonë, Portugali

Kryeqyteti i Portugalisë është një qytet i bukur bregdetar ku mund të jetohet me një buxhet të kufizuar, duke e bërë atë një destinacion popullor në Evropë. Portugalia e ka bërë jashtëzakonisht të lehtë për të huajt që të bëhen qytetarë evropianë. Gjithashtu ka një nga kostot më të ulëta të jetesës luksoze në Kontinentin e Vjetër. Kostoja mujore e jetesës për një person është rreth 623 dollarë dhe një shtëpi cilësore në qytet mund të gjendet për rreth 550 dollarë në muaj.

Më shumë