Kujdes kur konsumoni peshk më shumë se një herë në javë sepse mund të shkaktojë…

Silvia Tabaku
11/06/2022

Konsumimi i dy porcioneve të peshkut në javë është lidhur me një rrezik të shtuar të kancerit të lëkurës, sipas një studimi. NHS rekomandon dy porcione peshku në javë për një dietë të ekuilibruar, duke përfshirë një peshk me vaj me një pjesë që peshon rreth 140 g (4.9 oz). Megjithatë, studiuesit nga SHBA kanë paralajmëruar se dy porcione javore mund t’i rrezikojnë njerëzit të marrin melanoma malinje, forma më vdekjeprurëse e kancerit të lëkurës.

Studimi i Universitetit Brown zbuloi se njerëzit që hanë më shumë peshk kishin 28% më shumë gjasa të zhvillonin qeliza anormale vetëm në shtresën e jashtme të lëkurës, e cila njihet si melanoma e fazës 0 ose melanoma in situ dhe quhet edhe si para-kancer. Hulumtimi përfshiu 491,367 të rritur në Shtetet e Bashkuara të moshës rreth 62 vjeç, të cilët raportuan se sa shpesh ata kishin peshk të skuqur, peshk jo të skuqur dhe ton gjatë vitit të kaluar, si dhe madhësinë e porcioneve.

Studiuesit më pas llogaritën frekuencën e rasteve të melanomës që u zhvilluan gjatë një periudhe 15-vjeçare duke përdorur të dhënat e marra nga regjistrat e kancerit. Ata morën parasysh faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rezultatet si pesha, pirja e duhanit dhe historia e pijes, si dhe nëse kishte një histori familjare të kancerit.

1% e njerëzve kanë zhvilluar melanoma malinje ndërsa 0.7% kanë zhvilluar melanoma të fazës 0. Ndërsa nuk u gjet asnjë lidhje domethënëse midis ngrënies së peshkut të skuqur dhe kancerit të lëkurës, ngrënia e 17.8 g peshk jo të skuqur në ditë lidhej me një rrezik 18% të lartë të melanomës malinje dhe 25% rrezik më të lartë të melanomës së fazës 0, në krahasim me ngrënien vetëm. 0.3 g.

Njerëzit të cilët konsumonin 14.2 g ton në vend të 0.3 g në ditë, u zbuluan gjithashtu se ishin në një rrezik 20% më të lartë. Megjithatë, Dr Michael Jones, shkencëtar i stafit të lartë në gjenetikë dhe epidemiologji në Institutin e Kërkimeve të Kancerit tha se ishte e mundur që njerëzit që konsumonin më shumë peshk jo të skuqur ose ton, kishin zakone të tjera të jetesës që rrisin rrezikun e tyre për melanoma.

Më shumë