Për ju që i ngatërroni, ja ndryshimi mes sodës së bukës dhe pluhurit për pjekje!

Marisa Karabeci
11/06/2022

Shumë njerëz mendojnë se soda e bukës dhe pluhuri për pjekje janë e njëjta gjë, por kjo nuk është e vërtetë. Përbërja e tyre kimike ndryshon disi, kështu që nuk mund të përdoren për të njëjtat gjëra. Soda e bukës përdoret shpesh për pastrim, por nuk është e pazakontë të përdoret gjatë gatimit.

Ajo ka nevojë për një përbërës acidik si për shembull lëngu i limonit për ta aktivizuar, kurse pluhuri për pjekje është një kombinim i sodës dhe acidit tartarik dhe që të funksionojë duhet vetëm ujë. Ndryshe nga soda, pluhuri për pjekje nuk duhet të përzihet me ushqime të tharta dhe përdoret më së shumti për të fryrë brumin. Pra, soda e bukës futet në receta që përmbajnë një sasi më të madhe të disa acideve dhe pluhuri për pjekje jo.

Një produkt që rrallë mungon në shpenzimet tona është bikarbonat natriumi. Kostoja e vogël dhe lehtësisht e disponueshme në supermarkete është e dobishme në situata të ndryshme dhe sikur kjo të mos ishte e mjaftueshme, është e mirë për shëndetin. Në fakt, është e mjaftueshme për të pirë një gotë në ditë, natyrshëm të holluar në një gotë me ujë natyral, për të marrë përfitime të jashtëzakonshme.

Para së gjithash është e nevojshme të mbani mend se soda e bukës merret në doza të vogla dhe para se të bëni, është mirë të konsultoheni me mjekun tuaj, veçanërisht nëse vuani nga sëmundje të caktuara siç janë, përshembull tensioni i lartë i gjakut, apo arsye se përse po ndjek një dietë të varfër të natriumit, rast në të cilin soda e bukës duhet të shmanget.

Më shumë