Molla është e pasur me lëndë ushqyese. Shpesh mund të gjendet në dietat për humbje peshe, sepse përmban më shumë se 10% të sasisë ditore të fibrave dietike të rekomanduara nga dietologët. Por mollët nuk na ndihmojnë vetëm të humbim peshë. Këto janë sëmundjet që mund t’i parandaloni nëse hani mollë:
1.Jeni më pak të rrezikuar nga sëmundja e Parkinsonit
Fibrat e mollës reduktojnë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit. Njerëzit që hanë ushqime të pasura me fibra marrin një masë të caktuar mbrojtjeje kundër sëmundjes së Parkinsonit. Kjo sëmundje karakterizohet nga një çrregullim i sistemit nervor qendror dhe molla përmban flavonoidë fitokemikale që kanë një efekt antioksidues në sistemin nervor.
2.Ul rrezikun e diabetit
Gratë që hanë të paktën një mollë në ditë kanë 28% më pak gjasa të zhvillojnë diabetin e tipit 2. Mollët janë të pasura me fibra dhe antioksidantin anthocianin që shkrin sheqerin në gjak. Antocianina është përgjegjëse për ngjyrat në fruta dhe perimet e kuqe, blu dhe vjollcë.
3.Ul rrezikun e kancerit
Për shkak të sasisë së pasur të flavonoideve të përmendura tashmë, molla ul rrezikun e kancerit të prostatës dhe mushkërive. Në lëvozhgën e mollës ka një grusht shtresash të quajtura triterpenoid. Ato mund të parandalojnë ose vrasin qelizat e kancerit, veçanërisht kancerin e mëlçisë, zorrës së trashë dhe gjirit.
4.Mbron sistemin imunitar
Molla është e pasur me vitaminë C, e cila është e nevojshme për të forcuar sistemin imunitar. Një mollë mesatare ka rreth 8 miligramë vitaminë C, që është 14% e kërkesës ditore. Me mungesë të vitaminës C, shërohemi më ngadalë nga infeksionet virale, jemi më të prirur ndaj mavijosjes dhe gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve.
5.Mbron nga sëmundjet e zemrës
Fibra e tretshme në mollë lidhet me yndyrnat në zorrët dhe pektina pengon përthithjen e yndyrave. Kjo ul nivelin e kolesterolit në gjak. Kolesteroli i akumuluar mund të ngushtojë arterien dhe të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në zemër, duke çuar në sëmundje të arterieve koronare. Pra, me një mollë mund të forconi edhe zemrën.