Arsyeja pse kemi një dëshirë të “shfrenuar” për ëmbëlsira gjatë ciklit menstrual!

Marisa Karabeci
27/06/2022

Dëshira për ushqime specifike para dhe gjatë menstruacioneve është një përvojë e zakonshme. Ju ndoshta keni pasur mall për ëmbëlsira gjatë menstruacioneve ose njihni dikë që zakonisht e bën këtë. Gratë mund të dëshirojnë ëmbëlsirat gjatë periudhës së tyre për një sërë arsyesh, nga ndryshimet në sheqerin në gjak ose hormone, deri te nivelet e ulëta të disa lëndëve ushqyese. Shumica e grave kanë cikle menstruale çdo 28 ditë ose më shumë.

Në ditët para menstruacioneve të tyre, gratë mund të zbulojnë se janë të shqetësuara, të neveritshme ose dëshirojnë ushqime të veçanta. Këto ndryshime njihen si dëshirat e sindromës premenstruale (PMS) dhe ndryshimet e humorit. Ato shpesh ndryshojnë ose ndërpriten kur fillon gjakderdhja menstruale. Gjatë kësaj periudhe, e cila zakonisht zgjat më pak se një javë, një grua zakonisht humbet rreth një të tretën e një filxhani (80 mililitra) gjak.

Megjithatë, është e mundur që të ketë shumë më pak humbje gjaku ose shumë më shumë madje edhe një filxhan i tërë. Dëshirat dhe simptoma të tjera mund të shfaqen gjatë kësaj kohe, nga koka e lehtë deri te dëshira e fortë për sheqer. Duke pasur parasysh të gjitha ndryshimet që ndodhin në trupin tuaj, nuk është për t’u habitur që mund të keni mall për ëmbëlsirat. Mungesa e magnezit dhe çokollata janë një gjë, por çfarë ndodh me ëmbëlsirat e tjera? Dhe pse të gjithë nuk kanë të njëjtat dëshira?

E pra, ajo kthehet te hormonet, gratë me nivele më të larta të hormoneve të caktuara, veçanërisht, nivele të larta të estradiolit dhe leptinës gjatë ciklit të tyre menstrual kanë më shumë gjasa të dëshirojnë ushqime të ëmbla dhe karbohidrate. Vetëm mos harroni se jo të gjitha ushqimet e ëmbla duhet të jenë të këqija. Ju gjithmonë mund të pini lëngje frutash të freskëta ose smoothie që nuk kanë sheqer të shtuar.

Alternativa të tjera përfshijnë ëmbëlsues alternativë, si pluhur lucuma, ose fruta të thata, si kumbulla të thata dhe rrush të thatë. Më shumë se gjysma e grave raportojnë për dhimbje të mëdha gjatë ciklit menstrual. Për sa kohë që këto dhimbje menstruale nuk janë shenjë e ndonjë sëmundje serioze shëndetësore, ato me të vërtetë që ua prishin ditën, apo jo? Sidoqoftë, për ta lehtësuar dhimbjen, po ju japim disa këshilla për t’ju ardhur në ndihmë.

Më shumë