Restorantet më të mira në Toskanë!

Marisa Karabeci
04/07/2022

Toskana është një rajon i njohur për kuzhinën e saj të bollshme, por të drejtpërdrejtë, me panzanella, mish të pjekur dhe tartuf. Pra, ku darkojnë ata që dinë? Pesë shijues ndajnë me ne restorantet e tyre më të pëlqyera toskane, nga pikat elegante në kryeqytetin e Firences deri te vendet e fshehura në majë të kodrave.

1.Carolina Bucci, stiliste bizhuterish

“Sa herë që jam në Firence, i vetmi vend ku sigurohem gjithmonë të ha është Cantinetta dei Verrazzano. E përkryer për një drekë të shpejtë, sigurisht që nuk është një nga restorantet e destinacionit të famshëm, por ka bukën më të pabesueshme dhe pastat e mrekullueshme. Pas një mëngjesi të gjatë në zyrë, një shëtitje nëpër Piazza della Signoria me një focaccia me bizele dhe krem djathi dhe një lëng shege të freskët, është energjia im për një pasdite të ngarkuar. Nëse keni kohë, pjata e pecorino-s me mjaltë dhe lëkurë portokalli është gjithashtu një mrekulli fiorentine.

2.Amber Guinness, kuzhiniere dhe shkrimtare

“Locanda il Paradiso. Unë kam shkuar në këtë restorant në majë të kodrës gjatë gjithë jetës sime. Ndodhet në qytetin e vogël të fshatit Chiusure, kryeqyteti i Toskanës që kultivon artiçokë. Ky fshat është i përbërë nga një grup i vogël shtëpish të vjetra dhe duket si një set filmi, restoranti ndodhet në një shesh të vogël dhe është i stolisur me drita zanash. Kur isha i ri, nëna ime na çonte gjithmonë atje për të parë perëndimin e diellit. Në atë kohë, ai drejtohej nga Emmanuela dhe bashkëshorti i saj, të cilët ia dorëzuan frenat mbi pesë vjet më parë vajzës së tyre Pamela, e cila e ka kthyer këtë restorant të jashtëzakonshëm në një sukses.

Megjithatë, Pamela i përmbahet traditës kur bëhet fjalë për ushqimin toskan. Emmanuela është ende në kuzhinë, duke përgatitur pesë ose gjashtë pjata perfekte me makarona, më e famshmja prej të cilave është ‘pici cacio e pepe’. Restoranti organizon gjithashtu Festivalin vjetor të Angjinareve një herë në vit, në pranverë, kur angjinaret e vegjël janë në kulmin e tyre, duke i ruajtur ato në vaj ulliri dhe gjethe dafine për t’u shijuar gjatë gjithë vitit. Dhe, nëse ndodheni në këtë pjesë të Toskanës në nëntor, menuja e tartufit të bardhë të Paradiso është e pakrahasueshme; gjuetarët vendas të tartufit rezervojnë tartufin më të mirë të bardhë për Pamelën.

3.Barbara Casasola, projektuese

“Trattoria Cammillo është afër studios sime dhe një klasik fiorentin. Është një vend që ju trajton si familje. Gjithashtu: Osteria San Michele në Villa Lena, një rezidencë artistike dhe hotel i drejtuar nga shoqja ime e dashur Lena. Është një restorant i vërtetë nga ferma në tryezë që ndodhet në majë të një kodre toskane me pamje të jashtëzakonshme. Nuk mund të numëroj sa netë të mrekullueshme kam kaluar atje.”

4.Margherita Cardelli, stiliste dhe bashkëthemeluese e koleksionit të trashëgimisë ‘Giuliva’

“Trattoria 13 Gobbi në Firence, ku ha pothuajse çdo herë që jam në qytet. Ka një menu kaq të pasur, tipike toskane, sa është e gatuar aq mirë sa e ëndërroj kur jam në shtëpi! Rigatoni me domate dhe mocarela dhe të gjitha mishrat janë super të shijshëm. Më pëlqen gjithashtu qëndrimi miqësor fiorentin që ka stafi. I preferuari im i dytë është çdo restorant Dario Cecchini në Chianti, nuk ka vend më të mirë për një përvojë të vërtetë të mishit toskan, është ushqim i vërtetë, super i mirë.

5.Lucia Caponi, shefe e dizajnit në ‘Loretta Caponi’

“Unë me të vërtetë e dua Trattoria Sostanza, sepse, pas më shumë se 100 vjetësh, ajo ende pasqyron thelbin e Firences së vërtetë. Nuk është shumë e dukshme për turmat, është e drejtuar nga familja (të cilën mund ta ndjeni në atmosferë) dhe ka një elegancë tradicionale fiorentine të cilën mund ta dalloni nga thjeshtësia e ushqimit të saj dhe një dekor që përbëhet nga vetëm gjashtë ose shtatë tavolina klasike prej mermeri, plus mure plot me piktura të vjetra dhe piktura toskane. Mbi të gjitha, unë e dua këtë vend për shkak të dy pjatave që janë më se të shijshme, ato janë një lloj magjie. Tortino me angjinare dhe mish pule me gjalpë të shërbyer në një tigan të vogël të nxehtë me një spërkatje me lëng limoni të freskët. Nuk është aq e lehtë të gjesh një tavolinë rezervë, ndaj ju sugjeroj të provoni të rezervoni paraprakisht.

Një vend tjetër që adhuroj është Osteria delle Tre Panche. Është mjaft unike të kesh darka ose dreka të mahnitshme me bazë tartufi në një tarracë në çati pranë Ponte Vecchio, me pamje nga ura dhe monumentet kryesore të Firences, veçanërisht Palazzo Vecchio. Gjithçka është e veçantë këtu. Ushqimi, pamja, njerëzit. Nëse dëshironi të rezervoni tryezën përballë Palazzo Vecchio-s, përgatituni të telefononi numrin e tyre të telefonit tani. Shpresoj se nuk është vonë tashmë.

Më shumë