Rreziqet e të konsumuarit peshk të tymosur, ekspertët paralajmërojnë gratë shtatzëna!

Marisa Karabeci
15/09/2022

Të moshuarit dhe gratë shtatzëna duhet të shmangin peshkun e tymosur për shkak të një shansi të rrallë për t’u helmuar nga listeria, kanë paralajmëruar ekspertët. Peshku i tymosur i gatshëm për t’u ngrënë, si salmoni i tymosur, mund të mbajë baktere që shkaktojnë listeriozë. Në shumicën e njerëzve, listerioza nuk ka simptoma ose shkakton vetëm probleme të vogla si dhimbje barku ose diarre.

Por për foshnjat, njerëzit e moshuar ose ata me një sistem imunitar të dobësuar, listerioza mund të çojë në probleme serioze dhe kërcënuese për jetën, si sepsis ose meningjiti. Marrja e listeriozës gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë një abort ose lindje të vdekur. Ka pasur 14 raste të regjistruara të listeriozës që nga viti 2020, tetë prej tyre që nga janari i këtij viti si pjesë e një shpërthimi të vazhdueshëm në Mbretërinë e Bashkuar.

Shumica e këtyre njerëzve njëra prej të cilëve ishte shtatzënë kishin raportuar se kishin ngrënë peshk të tymosur. Rastet janë identifikuar në Angli dhe Skoci. Agjencia tani po paralajmëron ata mbi moshën 65 vjeç, gratë shtatzëna dhe ata me sëmundje siç është kanceri ose që kanë sistem imunitar të dobësuar për t’u siguruar që peshku i tymosur është gatuar plotësisht përpara se ta hanë atë. FSA tha se:

Gatimi i peshkut të tymosur derisa të jetë i nxehtë duhet të vrasë çdo bakter të rrezikshëm, duke e bërë të sigurt për këdo që ta hajë.

Një studim i ri në Britani sugjeron se gratë shtatzëna duhet të hanë të paktën dy porcione peshk në javë. Paralajmërimet aktuale për të kufizuar marrjen e peshkut me përmbajtje të lartë merkuri shkaktojnë konfuzion dhe bëjnë që nënat e ardhshme ta shmangin totalisht atë. Kjo do të thotë se ato kanë më shumë gjasa të dëmtojnë zhvillimin e foshnjës së tyre duke i privuar nga lëndët ushqyese kryesore, si acidet yndyrore me zinxhir të gjatë, jodi, vitamina D dhe seleniumi.

Më shumë