Nëse e konsumoni të nxehtë këtë pije rrezikoni mpiksje gjaku!

Marisa Karabeci
20/09/2022

Një jetesë jo e shëndetshme nxit formimin e mpiksjes së gjakut. Konsumimi i kafeinës, një kimikat natyral që gjendet në kafe dhe pije energjike, mund të ketë rezultate të padëshiruara. Mjekja Monika Wassermann tha se:

Pijet me kafeinë mund të dehidratojnë trupin duke çuar në gjak më të trashë që mund të rrisë rrezikun e mpiksjes. Efekti është kryesisht në zonën e legenit, këmbët, kofshët dhe krahët.

Një studim i botuar në revistën “Medicine & Science in Sports & Exercise” zbuloi se konsumimi i kafeinës gjatë një stërvitje me intensitet të lartë mund të rrisë faktorin e koagulimit në gjakun tuaj, duke e bërë atë më shumë gjasa për të formuar mpiksje. Në studim, studiuesit shikuan 48 burra, me një moshë mesatare 23 vjeç dhe një indeks normal të masës trupore. Pjesëmarrësit përfunduan dy seanca, një javë larg, në cikle ushtrimesh që u rritën gradualisht në shpejtësi deri në lodhjen e pjesëmarrësve duke e bërë atë një stërvitje me intensitet të lartë.

Atyre iu dha një placebo pa kafeinë ose një pije me kafeinë paraprakisht dhe gjaku i tyre u mor para dhe pas, së bashku me raportimin e shenjave vitale. Ata zbuluan se kafeina rriti ndjeshëm faktorin e koagulimit gjatë stërvitjes, që do të thotë se pjesëmarrësit që kishin pirë pije me kafeinë kishin një faktor rreziku më të lartë kur bëhej fjalë për atë që shkakton mpiksjen e gjakut. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë fare nga kafeina.

Kafeina krijon një varësi të rrezikshme. Aq e rrezikshme është kjo varësi sa Shoqata Amerikane e Psikiatrisë e ka cilësuar intoksikimin nga kafeina dhe heqjen dorë të saj si diagnozë të çrregullimeve mendore. Me këtë nënkuptohet se njerëzit e intoksikuar nga kafeina ose ata që kanë hequr dorë prej saj, përjetojnë simptoma të ngjashme të çrregullimeve mendore. Një nga arsyet përse kafeina është kaq popullore është se ka efekt nxitës dhe stimulus. Në të vërtetë, njerëzit që nuk konsumojnë kurrë kafeinë janë më vigjilentë se ata që janë mësuar me kafeinën.

Më shumë