Nëse dëshironi të keni një jetë të gjatë, të shëndetshme dhe aktive duhet të konsumoni sa më shumë arra. Një studim i ri që mbulon dekada kërkimesh ka arritur në përfundimin se njerëzit që hanë arra rregullisht kanë më shumë gjasa të jenë fizikisht aktivë dhe të kenë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.
Shkencëtarët në Shkollën e Shëndetit Publik në Minesota besojnë se kjo është për shkak të lëndëve ushqyese në arrat dhe efektit të tyre në shëndetin e përgjithshëm. Ata ndoqën 3023 burra dhe gra mbi 20 vjet dhe krahasuan shëndetin e tyre me dietën e tyre.
Arrat janë në mënyrë unike një burim i shkëlqyer i acidit alfa linolenik omega-3 me bazë bimore, i cili është treguar se ndikon në shëndetin e zemrës dhe trurit, si dhe në procesin e shëndetshëm të plakjes. Vetëm një porcion me arra ka një numër mbresëlënës të lëndëve ushqyese që kanë një efekt të dobishëm për shëndetin. Ato përbëhen nga 4 gram proteina, dy gram fibra dhe magnez.
Arrat gjithashtu ofrojnë antioksidantë të shumtë, duke përfshirë polifenolet. Ngrënia e arrave shoqërohet gjithashtu me humbje peshe, me ata që i hanë ato kanë nivele dukshëm më të ulëta të glukozës në gjak sesa ata që nuk hanë arra. Ndërkaq, me ndryshimin e stinës, organizmi ka nevojë për shumë ushqyes, vitamina e minerale që të përshtatet me angazhimet ditore. Trupi i njeriut prodhon vetë vitaminën D kur është i ekspozuar në diell për një afat të caktuar kohor.
Megjithatë, ndryshimi i stinëve shoqërohet edhe me ekspozim ndjeshëm të kufizuar të trupit në rrezet e diellit. Organizmi ka nevojë për 1000 deri në 2000 njësi të vitaminës D çdo ditë që nga fillimi i vjeshtës deri në pranverë. Ajo është e rekomandueshme për njerëzit që qëndrojnë në ambiente të mbyllura. Përveç suplementëve, vitaminën D e gjeni edhe tek salmoni, skumbria, e verdha e vezës dhe sardelet.