Cilat qytete kanë horizontet më të bukura në botë?

Silvia Tabaku
22/03/2023

Rrokaqiejt e lartë, dritat e gjalla dhe ndërtesat tradicionale dhe bashkëkohore të gjitha kontribuojnë në horizontet e qytetit. Linjat e horizontit mund të jenë befasuese në çdo pjesë të botës, nga ato në Australi, Evropë dhe Azi deri në SHBA. Por cilat janë qytete kanë horizontet më të bukura në botë?  Të gjithë e njohim Empire State Building dhe Big Ben, por çfarë tjetër mund të shohim në horizontet e qyteteve të tjera?

Nju Jork, SHBA

Qyteti i Nju Jorkut dominon gjithçka me pamjet e tij si ditën ashtu edhe natën me rrokaqiejt që ‘fluturojnë’ lart deri në re. Shkëmbi i lashtë i qytetit është themeli për qindra prej tyre dhe Big Apple është i njohur për 47 rrokaqiejt më të gjatë se 200 metra. Pikat e shikimit për të admiruar horizontin e Nju Jorkut janë të shumta. Empire State Building dhe Ura e Bruklinit, për shembull, janë dy nga monumentet më të njohur të Nju Jorkut dhe dy nga pikat më të mira të favorshme për të admiruar pamjen që të ofron. Statuja madhështore e Lirisë, ndërtesa Chrysler dhe, kur bie muzgu, Qendra e Tregtisë Botërore e ndezur janë ndërtesa të tjera të rëndësishme dhe të njohura.

Paris, Francë

Horizonti i Parisit është i mbushur me disa struktura të dukshme, si Kulla Eifel, Sacre Coeur dhe Notre Dame, e cila ka qenë duke iu nënshtruar restaurimeve pas zjarrit që shpërtheu brenda katedrales në vitin 2019. Por ku duhet të shkoni për pozicionin më të mirë të horizontit më romantik në tokë? Arc de Triomphe Rooftop Terrace ofron një pamje të përsosur panoramike 360 gradë të vendeve më të famshme të Francës. Vetëm disa shembuj të asaj që mund të shihet nga Arc de Triomphe janë Kisha e Shën Agustinit, Pallati i Luvrit, Montmartre, Kulla Eifel dhe Montmartre. Mund të shihen gjithashtu 12 rrugët madhështore me pemë që kulmojnë në Harkun e Triumfit.

Londër, Angli

Qyteti i Londrës krenohet me një nga horizontet më të bukura, më i dukshëm nga disa pika të sakta. Nga Hampstead Heath, i cili ngjan më shumë me metropolet e kufizuara të fillimit të shekullit të 20-të sesa megalopolet amorfe të sotme, mund të merret një nga perspektivat më të mira të qytetit. Falë London Eye, Tower Bridge dhe Shtëpive të Parlamentit përgjatë Thames, Londra ka një nga horizontet më të njohura në të gjithë botën. Katedralja e Shën Palit qëndron gjithashtu në panoramë. Kupola e saj krijon një hije dramatike kundër dritës së vendosjes që thekson ndërtesat e mëdha, të fundit rreth saj, si Shard.

Stamboll, Turqi

Horizonti imponues i Stambollit është një pasqyrim i së kaluarës së tij të shquar. Gjashtë nga shtatë kodrat që përbënin topografinë e qytetit historik gadishullor – Briri i Artë – janë kreshtat e një kreshtë të gjatë. Kodra tjetër shihet në këndin jugperëndimor. Kodrat e qytetit të populluar janë shtëpia e një numri xhamish që janë njohur si vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1985. Veçanërisht mbi qytetin e vjetër është Xhamia Blu. Një nga destinacionet turistike më të njohura në qytet është Kulla Galata, e cila është e dukshme edhe nga horizonti.

Në periferi të Stambollit, mund të shihni ende mbetjet e mbrojtjeve antike. Muret 4,5 km të gjatë të Stamboulit karakterizohen nga një vijë e dyfishtë muresh. Ura e Stambollit, e cila kalon Bosforin dhe lidh Evropën me Azinë, është një tjetër ndërtesë e rëndësishme.

Më shumë