Në vend të sheqerit ju duhet të filloni që të përdorni…

Silvia Tabaku
22/03/2023

Kur bëhet fjalë për zëvendësuesit e shëndetshëm të sheqerit, pak alternativa rivalizojnë mirësinë e stevias që erdhi fillimisht nga Amerika e Jugut. Për të pa iniciuarit, glikozidet Steviol janë emri për përbërësit e ëmbël të bimës. Për të krijuar ëmbëlsuesin, ky kimikat ndahet nga gjethet e bimës, por emri zyrtar për këtë zëvendësues të sheqerit tani është stevia. Njerëzit zakonisht e konsumojnë atë në disa mënyra të ndryshme me formën e tij të lëngshme dhe pluhur. Hidhini një sy disa arsyeve pse njerëzit e konsiderojnë atë alternativën ideale ndaj sheqerit të rafinuar.

Teksa pluhuri i stevias përdoret shpesh në produkte të pjekura, erëza dhe salca, stevia e lëngshme përdoret zakonisht në çaj, kafe, smoothie, lëngje. Një sasi e vogël e tij është e mjaftueshme për të ëmbëlsuar vaktet, dhe është 200 herë më e ëmbël se sheqeri.

1. Ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut

Sipas disa studimeve, stevia ka përparësi në kontrollin e presionit të gjakut. Kjo është e lidhur me Stevioside, një nga substancat e ëmbla të stevias, së bashku me Rebaudioside A.

2. Një zëvendësues i shkëlqyer i sheqerit për diabetikët

Meqenëse stevia nuk është karbohidrate, ajo nuk shkakton rritje të nivelit të sheqerit në gjak. Për shkak të kësaj, përdorimi i ëmbëlsuesit stevia në vend të sheqerit është më i sigurt për njerëzit që vuajnë nga diabeti i tipit 2. Konsiderohet si i favorshëm për diabetikët pasi mendohet se steviozidi ul nivelin e sheqerit në gjak. Nëse keni diabet, është mirë të flisni me mjekun tuaj përpara se ta përdorni.

3. Parandalon shtimin në peshë

Stevia është perfekte për këdo që dëshiron të humbasë peshën sepse nuk ka kalori. Sheqeri përfshin shumë kalori; një pije tipike e ëmbël me 32 g sheqer mund të ketë 130 kalori vetëm nga sheqeri. Duke pirë diçka të ëmbëlsuar me stevia, mund të shmangni konsumimin e kalorive shtesë.

Më shumë