A duhet të eliminoni patatet nga dieta juaj nëse vuani nga artriti?! Flasin ekspertët!
Amund të shkaktojnë ose përkeqësojnë simptomat e artritit patatet? Ato përmbajnë glikoalkaloidin solaninë, i cili, ndër të tjera, thuhet se përkeqëson inflamacionin në trup. Solanina është një glikoalkaloid, i cili gjendet në speciet nga familja e ndihmësve, e cila përfshin patatet, përveç domateve, specave dhe patëllxhanëve. Roli i solaninës është të mbrojë bimën kundër kërpudhave, insekteve dhe dëmtuesve të tjerë, por është toksike për njerëzit. Gatimi i patateve i bën ato të sigurta për t’u ngrënë.
Megjithatë, disa pretendojnë se patatet kanë një efekt negativ në dhimbjet e kyçeve. Nëse jetoni me artrit, mund të keni lexuar ose dëgjuar vetë për të. Megjithëse ky besim është mjaft i përhapur, nuk ka studime që mbështesin lidhjen midis konsumit të patates dhe përkeqësimit të simptomave të artritit, ose të dhënat janë shumë të kufizuara. Lona Sandon, një dietologe dhe asistente profesore në Universitetin Mjekësor Jugperëndimor të Teksasit tha se:
Në përgjithësi, hulumtimet nuk e mbështesin idenë se këto ushqime duhet të shmangen.
Dennis C. Ang, MD, profesor i asociuar i mjekësisë së brendshme-reumatologji dhe imunologji në Qendrën Mjekësore Wake Forest Baptist shtoi se:
Nuk ka kuptim të hiqni dorë nga këto ushqime të shëndetshme sepse mendoni se ato mund t’i përkeqësojnë simptomat tuaja.
Rikujtojmë se patatet që kanë marrë ngjyrë të gjelbër janë të rrezikshme. Ato përmbajnë nivele të larta të solaninës, një toksinë që mund të shkaktojë dhimbje koke dhe probleme neurologjike. Të gjitha patatet prodhojnë sasi të vogla solanine si një formë insekticidi natyral për t’u mbrojtur. Por patatet që i nënshtrohen ekspozimit të zgjatur ndaj dritës dhe temperaturave të larta mund të prodhojnë sasi jashtëzakonisht të mëdha solanine.