Lloji i orizit që ju ndihmon të humbni peshë!

Marisa Karabeci
09/09/2023

Orizi basmat ju ndihmon të humbni peshë, prandaj është mirë ta përfshini atë në dietë. Tipike për kuzhinën aziatike, veçanërisht për kuzhinën indiane, orizi basmat është shpesh protagonist i recetave dhe pjatave të shëndetshme në vend të atij klasik të bardhë. Nga pikëpamja ushqyese është një ushqim i ngopshëm, me një indeks glicemik të moderuar dhe përmbajtje të ulët yndyre dhe një shije që të kujton lajthitë, i shkëlqyer për të shoqëruar çdo lloj ushqimi.

Krahasuar me varietetet e tjera të orizit, veçanërisht versionin integral, orizi basmat ka një indeks glicemik më të ulët. Niseshteja e tij thithet më ngadalë dhe për rrjedhojë garanton një efekt ngopës më të madh, gjë që e bën atë një aleat në tryezë për ata që kanë nevojë të humbin peshë dhe të luftojnë kundër dhembjeve të papritura të urisë. Në të gjithë versionin efekti është më i madh pasi fibrat e tretshme e bëjnë edhe më të ngadalshëm çlirimin e glukozës në gjak. Orizi Basmat ka më pak kalori.

Një filxhan oriz basmat ka një përmbajtje më të ulët kalorish në krahasim me orizin e bardhë, duke e bërë atë një aleat për ata që duhet të reduktojnë kaloritë në tryezë. Garanton ngopje për një kohë të gjatë. Orizi basmat me miell integral siguron fibra të tretshme, të cilat, pasi arrijnë në sistemin tretës, krijojnë një substancë xhelatinoze e cila ngadalëson dhe redukton përthithjen nga mukoza e zorrëve të sheqernave dhe yndyrave të pranishme edhe në kurset e tjera të vaktit dhe shkakton një ndjenjë të shkëlqyer ngopjeje, që pakëson dëshirën për të ekzagjeruar me porcione.

Më shumë