Të gjithëve na pëlqen ta konsumojmë, por ky përbërës në sanduiç është shkaktar i shumë problemeve shëndetësore!

Anja Dervishi
11/09/2023

Pothuajse nuk ka asnjë person që nuk i pëlqen të hajë një sanduiç, por pak njerëz e dinë se ai është fajtori kryesor për akumulimin e yndyrës që përfshin zorrët, mëlçinë dhe stomakun. Yndyra e barkut nuk është thjesht një shtresë e trashë e lëkurës që ne e quajmë yndyrë, por mund të rreshtojë arteriet dhe të çojë në një sërë problemesh shëndetësore.

Dietologia Lori Walker tha se një përbërës në sanduiç është fajtori më i zakonshëm për këtë yndyrë të rrezikshme që mund të vështirësojë funksionimin optimal të organeve tona të brendshme. Ajo u shpreh:

Buka e bardhë është e pëlqyer për strukturën dhe komoditetin e saj, por është lidhur me një rrezik të shtuar të akumulimit të yndyrës viscerale. Miellit të rafinuar të përdorur i mungojnë fibrat dhe lëndët ushqyese që gjenden në drithërat, gjë që çon në rritje të shpejtë të sheqerit në gjak.

Dietologia shtoi se buka e bardhë tretet shpejt, që do të thotë se yndyra shndërrohet në glukozë dhe glukoza e tepërt mund të ruhet si yndyrë viscerale në trup. Dietologia paralajmëroi dhe këshilloi që buka e bardhë të zëvendësohet me alternativa të tilla si drithërat.

Kjo yndyrë është veçanërisht e rrezikshme sepse trupi nuk e metabolizon mirë atë dhe mund të kontribuojë në probleme serioze shëndetësore si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru. 

Më shumë