Farat chia mund të duken të vogla por janë kryesisht të ngarkuara me nivele të larta të omega 3, proteinave dhe madje edhe fibrave. Edhe pse farat chia janë superushqimi i ri në modë për momentin, le t’ju sigurojmë, ato ia vlejnë. Njerëzit kanë ngrënë fara chia për mijëra vjet. Ekspertët e shëndetit i referohen farave chia si një fuqi ushqyese. Farat Chia janë vlerësuar gjithmonë si një përbërës që rrit marrjen e të gjithë lëndëve ushqyesve të rëndësishme. Nga smoothies te sallatat, farat chia mund t’i shtohen pothuajse çdo pjate të zgjedhjes suaj.
Bima chia është nga familja e nenexhikut dhe e ka origjinën nga Meksika. Konsumohet në formën e drithërave të plota dhe kur farat chia ndërveprojnë me lëngun, ato zgjerohen dhe formojnë një xhel të trashë. Farat Chia nuk përmbajnë një sasi të madhe vitaminash si disa superushqime të tjera, por ato janë një burim i shkëlqyer i fibrave dhe kalciumit. Farat Chia gjithashtu nuk përmbajnë kolesterol. Megjithatë, ato janë të pasura me minerale. Përveç kalciumit, ka edhe fosfor, mangan, zink, bakër.
E keqja e këtyre ushqimeve është se ato kanë një përmbajtje relativisht të lartë kalori dhe yndyre. Është gjithashtu pengesa më e madhe midis ekspertëve që hulumtojnë aftësitë e farave chia në luftën kundër kilogramëve të tepërt. Dy lugë gjelle përmbajnë 138 kalori dhe 9 gram yndyrë. Thelbi është në përdorimin e moderuar, sepse në këtë mënyrë do të përdorim sasinë maksimale të fibrave dhe nuk do të kalojmë kufirin e kënaqshëm ditor të kalorive.
Dy lugë fara chia kanë pothuajse 10 gram fibra, që është rreth 40% e marrjes së rekomanduar ditore. Dietat e pasura me fibra shoqërohen me humbje peshe. Sipas një studimi të mëparshëm, konsumimi i 30 gram fibra në ditë mund t’i ndihmojë njerëzit të humbin peshë më lehtë, në vend që t’i nënshtrohen një diete të komplikuar kufizuese. Farat Chia shpesh promovohen si një ushqim i shëndetshëm për zemrën.
Edhe pse janë të vogla në përmasa, farat chia kanë një përmbajtje të lartë të acideve yndyrore omega-3. Shumica e acideve yndyrore omega-3 në farat chia janë acidi alfa-linolenik. Shumica e hulumtimeve konfirmojnë se ushqimet dhe suplementet me përmbajtje të lartë ALA mund të zvogëlojnë rrezikun e sindromës metabolike dhe sëmundjeve koronare të zemrës.
Farat Chia i përkasin grupit të drithërave me cilësi të lartë. Duke qenë se farat chia janë pa shije kur konsumohen vetëm, duhet të kujdesemi edhe me çfarë ushqimesh i kombinojmë. Rekomandohen drithëra të tjera dhe fruta të thata, gjithashtu në sasi të moderuar.