Çfarë duhet të dini para se të konsumoni çajin jeshil!

Marisa Karabeci
07/02/2024

Meqenëse përmbajtja e kafeinës në lloje të ndryshme çaji mund të ndryshojë, shumë njerëz pyesin nëse çaji jeshil përmban kafeinë. Përgjigja është po. Çaji jeshil prodhohet nga gjethet e bimës Camellia sinensis dhe duke qenë se kjo bimë përmban natyrshëm kafeinë, po ashtu ka edhe çaji jeshil. Nëse çaji nuk i është nënshtruar një procesi dekafeinimi, të gjitha llojet e çajit jeshil do të përmbajnë një sasi të caktuar të kafeinës. Megjithatë, jo të gjitha llojet e çajit jeshil do të përmbajnë të njëjtën sasi kafeine.

Përmbajtja e kafeinës në çajin e gjelbër mund të ndryshojë në varësi të llojit. Varietetet si matcha dhe sencha janë shembuj të çajrave jeshilë me përmbajtjen më të lartë të kafeinës. Përmbajtja e kafeinës në çajin e gjelbër mund të ndryshojë. Një filxhan çaj jeshil i zier përmban rreth 28 miligramë kafeinë.  Çaji jeshil Matcha ka më shumë kafeinë nga të gjitha llojet e çajit të gjelbër. Matcha është një lloj i veçantë çaji të gjelbër që përfshin bluarjen e gjetheve të çajit në një pluhur të imët. Meqenëse pirja e këtij çaji do të thotë të konsumosh fletën e plotë pluhur, ajo ka më shumë kafeinë.

Studiuesit vlerësojnë se kafeina në çajin e zi është midis 18.9 dhe 44.4 mg për gramë. Sencha është gjithashtu një çaj i gjelbër me përmbajtje të lartë kafeine. Një tjetër çaj jeshil i popullarizuar japonez, gjithashtu përmban më shumë kafeinë sesa çaji jeshil tipik. Sa kafeinë është në rregull për të konsumuar në baza ditore?

Kufiri i sipërm i kafeinës për shumicën e të rriturve është rreth 400 mg në ditë, por ky numër duhet të merret gjithmonë me rezervë, pasi jo çdo trup është i njëjtë. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për të gjitha burimet e kafeinës në ushqim dhe pije, përfshirë kafeinën në çajin jeshil, sepse kafeina është një stimulues psikoaktiv që ndikon te njerëzit ndryshe. Ka edhe grupe që duhet të kufizojnë marrjen e kafeinës, siç janë fëmijët dhe gratë që janë shtatzënë ose që ushqehen me gji.

Më shumë