Yndyra në qumësht, çfarë duhet të dini!

Marisa Karabeci
09/02/2024


Në kundërshtim me besimin e popullarizuar, që në qumësht ka 1% deri 2% yndyrë, kjo shenjë pikërisht ka të bëjë me përqindjen e peshës së tërësishme të yndyrës së qumështit. Për shembull, një gotë qumësht peshon rreth 225 gramë. Nga ajo peshë, 2% qumësht përmban 5 gramë yndyrë, ndërkaq i gjithë qumështi përmban 8 gramë. Pra, i gjithë qumështi nuk ka më shumë yndyrë se 2%.

I gjithë qumështi është i sasisë më të ngjashme të yndyrës për atë qumësht që vjen direkt nga lopët. Gjatë përpunimit, disa nga ato yndyrna ose janë eliminuar ose yndyra është shtuar më vonë, në mënyrë që të krijohet qumështi të cilin e shihni nëpër dyqane. Nëse pini qumësht të pastër, nutricionistit rekomandojnë që ai të jetë qumësht përafërsisht me pak yndyrë. Yndyrat ngadalësojnë tretjen dhe mund të ndihmojnë kur është fjala për pengimin e shtimit të sheqerit në gjak.

Sipas studimeve, qumështi i lopës duhet të konsumohet në mbrëmje. Kjo është për shkak se shkolla Ayurvedike e konsideron qumështin si nxitës të gjumit dhe të rëndë për t’u tretur, duke e bërë atë të papërshtatshëm si pije në mëngjes. Megjithatë, ju mund të pyesni veten nëse ka ndonjë provë shkencore për të mbështetur këtë pretendim, ose nëse pirja e qumështit në periudha të tjera të ditës mund të jetë e dobishme në varësi të qëllimeve tuaja shëndetësore.

Meqenëse qumështi është i pasur me proteina, ai mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe ndërtimin e muskujve. Ushqimet e pasura me proteina si qumështi mund të nxisin humbjen e peshës duke përmirësuar metabolizmin dhe duke rritur ngopjen pas vakteve, gjë që mund të çojë në konsum më të ulët të kalorive ditore. Për më tepër, pirja e qumështit pas stërvitjeve mbështet rritjen e muskujve dhe përmirësimin e përbërjes së trupit.

Më shumë