Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve, ndaj është shumë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje e veçantë shëndetit të zemrës. Dieta luan një rol të madh në parandalimin e këtyre sëmundjeve dhe shumë ekspertë besojnë se nuk është e këshillueshme të hamë djathë nëse kujdesemi për shëndetin kardiovaskular. Është shumë e vërtetë se disa djathëra nuk janë shumë të mirë për zemrën, por ka ende opsione më të shëndetshme.
“Disa ushqime, të tilla si ato me yndyrë të ngopura dhe natrium, mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”-tha kardiologu dr. Cheng-Han Chen për Parade. Në të kundërt, ushqimet me bazë bimore që janë të larta në fibra dhe të ulëta në yndyra të ngopura mund të jenë të dobishme për shëndetin e zemrës.
Megjithatë, edhe pse djathi përmban yndyrë të ngopur dhe natrium, kardiologu pohon se ai mund të jetë ende pjesë e një diete të shëndetshme për zemrën. “Djathi që zgjidhni nuk duhet të ketë shumë yndyrë të ngopur dhe natrium dhe duhet ta konsumoni me masë”-thotë ai. Ai tregon cili lloj djathi nuk është aq i keq për zemrën.
Mozzarella është një burim i mirë i proteinave dhe kalciumit dhe madje përmban probiotikë që mund të përfitojnë shëndetin dhe imunitetin e zorrëve. Mocarela e freskët ka më pak yndyrë të ngopur dhe natrium se djathërat e tjerë.
Një porcion 28 gram mozzarella përmban më shumë se gjashtë gram proteina, 143 miligramë kalcium, 138 miligramë natrium dhe rreth katër gram yndyrë të ngopur. Sidoqoftë, duhet të kontrolloni faktet ushqyese në paketimin e këtij djathi, sepse sasia e natriumit mund të ndryshojë.
Është mirë të shmangni mozzarellën me shumë natrium sepse mund të rrisë presionin e gjakut.