Zyrtarisht në sezonin e tyre, gabimi që bëni kur pastroni luleshtrydhet!

Marisa Karabeci
28/05/2024

Me ardhjen e verës është hapur edhe sezoni i luleshtrydheve dhe ka shumë rëndësi pastrimi me kujdes i tyre. Shpëlarja me ujë normalisht nuk e pastron mjaftueshëm luleshtrydhen. Luleshtrydhja mund të përmbajë shumë substanca që nuk mund t’i shohim, kimikate të dëmshme dhe krimba. Për këtë arsye, luleshtrydhet duhet të lahen siç duhet.

Nëse dëshironi ta kaloni luleshtrydhen në një proces pastrimi më të saktë, mund të përdorni uthull ose ujë të kripur për këtë. Për të pastruar luleshtrydhet me uthull, mbushni një tas me 1 gotë uthull të bardhë dhe 8 gota ujë. Shpëlajini luleshtrydhet në një përzierje uthull-ujë për të paktën 10 minuta. Ky proces do të pastrojë lëkurën e luleshtrydheve nga pesticidet dhe uthulla e bardhë që përdorim do të largojë gjithashtu çdo papastërti tjetër, që mund të jetë në sipërfaqe.

Shumë njerëz bëjnë një gabim shumë të madh në pastrimin e tyre, gjë që ndikon në shije. Përtej kërcellit, presin dhe e hedhin pjesën e poshtme të këtij fruti të vogël. Pse është e gabuar? Sepse pikërisht aty grumbullohet e gjithë ëmbëlsia e frutit dhe duke e prerë nuk mund ta shijojmë siç duhet shijen e luleshtrydhes. Kjo shpjegohet shkencërisht dhe ka të bëjë me gravitetin.

Ndërsa frutat varen, graviteti tërheq sheqernat natyrale të luleshtrydhes deri në fund, ku grumbullohet e gjithë ëmbëlsia. Ndërkaq, kur i shpëlani luleshtrydhet e mbajtura në ujë me uthull tërësisht nën ujë të ftohtë, aroma e uthullës do të zhduket plotësisht. Pasi të keni larë luleshtrydhet, thajini ato plotësisht. Nëse i vendosni në një enë magazinimi pa u tharë, ato do të prishen më shpejt.

Më shumë