Mos i bëni kurrë këto gabime nëse jeni duke humbur peshë!

Marisa Karabeci
03/07/2024

Jemi zyrtarisht në sezonin e verës dhe i nxehti do të jetë shoqërues i ditëve tona. Me siguri që edhe juve ju duket sikur po djersini më shumë në palestër apo gjatë stërvitjes në natyrë, por a ka realisht ndikim i nxehti i verës me djegien e kalorive gjatë këtij sezoni? Trupi ynë punon shumë për të mbajtur një temperaturë të brendshme të qëndrueshme prej rreth 37 gradë celsius. Ky është një proces fiziologjik i quajtur termorregullim. Nëse trupi ndjen se temperatura e tij e brendshme po rritet, gjëndrat e djersës aktivizohen për të djersitur dhe për ta mbajtur trupin të freskët.

Ekspertët kanë zbuluar gabimet më të zakonshme që bëjnë njerëzit kur duan të humbin peshë, të cilat mund të rezultojnë në gjithçka, nga shtimi i peshës deri te lëndimi. Specialistët në Goal Pans nga MuscleFood.com kanë identifikuar disa nga gabimet që bëni kur dëshironi të humbni peshë. Një nga gabimet më të përhapura që njerëzit bëjnë kur përpiqen të humbin peshë është anashkalimi i vakteve.

“Njerëzit që duan të reduktojnë marrjen e kalorive të tyre ditore ndonjëherë anashkalojnë vaktet ushqimore”-deklaroi një ekspert.

Megjithatë, për shkak se kjo mund të çojë në uri ekstreme, njerëzit priren të hanë tepër gjatë vaktit të tyre të ardhshëm dhe të hanë më shumë ushqime gjatë gjithë ditës. Anashkalimi i vakteve gjithashtu ngadalëson metabolizmin. Ushtrimi i tepërt mund të çojë shpejt në djegie dhe lëndime.

Ekspertët vijojnë duke thënë se:

Edhe pse stërvitja është një pjesë e rëndësishme nëse kaloni masën mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë. Stërvitja e tepërt rrit nivelet e kortizolit, duke ju bërë të ndiheni më të stresuar dhe duke e bërë më të vështirë për trupin tuaj të djegë dhjamin. Mos u dekurajoni nëse jeni ushtruar dhe jeni ushqyer shëndetshëm, por nuk keni parë rezultat. Ekzistojnë disa arsye për luhatjet e peshës. Mbani fotografi të progresit tuaj për të kontrolluar për humbjen e peshës. Dietat e ashpra mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë shpejt, por gjithashtu mund të ngadalësojnë metabolizmin tuaj. Nëse hani shumë pak kalori, trupi juaj përshtatet duke i ruajtur ato për një kohë më të gjatë dhe duke i djegur me një ritëm më të ngadaltë. Pasi dieta të përfundojë me shumë mundësi do të rifitoni peshën”

Përveç kardios, e cila shpesh lidhet me humbjen e peshës, ekspertët rekomandojnë përfshirjen e ngritjes së peshës në rutinën tuaj të fitnesit.

Megjithëse kardio mund të djegë më shumë kalori ngritja e peshave është e shkëlqyeshme për humbjen e peshës sepse ndihmon në rritjen e sasisë së kalorive të djegura në pushim. 

Më shumë