Pasi të lexoni studimin e fundit, me siguri që do të hiqni dorë nga konsumimi i tepërt i mishit…

Anja Dervishi
01/10/2024

Konsumimi i mishit të përpunuar dhe të kuq rrit rrezikun e prekjes nga diabeti i tipit 2, kështu që vetëm dy copa proshutë në ditë e rrisin rrezikun me 15 %, sipas studimit të fundit. Hulumtimi, i kryer nga ekspertë të Universitetit të Kembrixhit, përfshiu dy milionë njerëz në mbarë botën dhe ofron provat më masive deri më tani që lidhin mishin e kuq me një rrezik në rritje të diabetit, raporton ‘Guardian’.

Më shumë se 400 milionë njerëz në botë vuajnë nga diabeti i tipit 2, i cili çon në verbëri, dështim të veshkave, sulme në zemër dhe goditje në tru dhe amputim të gjymtyrëve të poshtme. Rezultatet e studimit të fundit tregojnë se sa e rëndësishme është dieta për të shmangur këtë dhe rekomandohet kufizimi i konsumit të mishit të përpunuar, si dhe mishit të kuq të papërpunuar. Studiuesit zbuluan se konsumimi i 50 gramë mish të përpunuar në ditë, ose dy copa proshutë, rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 me 15 % gjatë dhjetë viteve të ardhshme dhe konsumimi i 100 gram mish të kuq të papërpunuar në ditë, ose një biftek i vogël e rriti atë rrezik me 10 %.

Eksperti i Universitetit Aston, Dwayne Mellor, thotë se mesazhi është të hani mish me moderim për të reduktuar rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe se dieta duhet të jetë e pasur me perime, fruta, arra, fara, fasule dhe lloje të tjera të thjerrëzave. E gjithë kjo duhet të shoqërohet me aktivitet të rregullt fizik për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, përfundoi Mellor.

Më shumë