Disa mënyra për të ndihmuar fëmijët të zgjidhin konfliktet në mënyrë efektive!

Marisa Karabeci
10/01/2022

Jeta nuk është gjithmonë e lehtë. Por ndërsa të rriturit mund të debatojnë me një mik dhe më pas të zgjidhin konfliktin pa problem, për fëmijët nuk është aq e lehtë, pasi zënkat me miqtë mund të duken si fundi i botës. Ndonjëherë, prindërit bëjnë gabime kur bëhet fjalë për t’i mësuar fëmijët e tyre se si të arrijnë një zgjidhje në konfliktet e tyre të përditshme.

Njihuni me disa këshilla që mund t’i zbatoni kur u mësoni fëmijëve tuaj se si të merren me problemet me të cilat mund të përballen në jetën e përditshme:

1. Ndihmojini të identifikojnë emocionet e tyre.

Ndonjëherë ne harrojmë se fëmijët në të vërtetë ndjejnë të njëjtat emocione si të rriturit. Megjithatë, ata thjesht nuk kanë fjalorin e duhur për t’i shprehur ato. Në vend të kësaj, ata merren me to duke i eksternalizuar emocionet e tyre, qofshin ato duke bërë shprehje të fytyrës, duke qarë, apo edhe përmes lojës. Kështu, është e rëndësishme që kur fëmijët përballen me një konflikt, t’i ndihmojmë ata të identifikojnë emocionet e tyre.

Për ta bërë këtë, është më mirë t’i pyesni ata se çfarë ndjejnë në mënyrën e duhur, duke shmangur pyetjet e thjeshta me përgjigje të paqarta dhe duke përdorur pyetje specifike për të identifikuar emocionin. Ju gjithashtu mund të përdorni metoda vizuale dhe interaktive për fëmijën për të lidhur emocionet e tij me një shprehje të fytyrës përmes një grafiku të ndjenjave vizuale ose një termometri emocionesh.

2. Zbuloni se nga vjen problemi.

Pas kanalizimit të këtyre emocioneve, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë e shkaktoi atë shpërthim emocional. Përshembull, fëmija mund të ndihet i zemëruar sepse vëllai ose motra e tij më e madhe nuk donte të luante me ta. Megjithatë, kjo mund të ketë një kuptim më të thellë, pasi ndoshta fëmija ndjen se vëllai ose motra e tij nuk i do më ose se po shoqërohen me fëmijë të tjerë dhe ndihen të zëvendësuar.

3. Hartoni zgjidhjet e mundshme.

Një pjesë e zgjidhjes së problemeve qëndron në zhvillimin e ndjeshmërisë, pasi fëmijët duhet të zhvillojnë aftësinë për ta vënë veten në vendin e tjetrit. Me kalimin e kohës, ata do të jenë në gjendje të njohin emocionet e tyre dhe të njerëzve të tjerë, si dhe të fitojnë më shumë aftësi sociale dhe të dëgjojnë të tjerët. Ka disa dinamika që mund të jenë të dobishme për ta që të kenë mjetet që u nevojiten për të zgjidhur problemet kur ato lindin. Gjëja e rëndësishme është të ndihmoni fëmijën të qëndrojë pozitiv dhe t’i siguroni ata se edhe nëse zgjidhja nuk është e përsosur, ajo që ata gjetën është gjithashtu e vlefshme në një farë mase.

4. Mbajini gjithmonë gjërat në perspektivë.

Për një fëmijë duket si fundi i botës pasi grindet me një mikun e tij prandaj, është e rëndësishme t’i ndihmojmë ata t’i vënë gjërat në perspektivë në mënyrë që të mund të praktikojnë më shumë ndjeshmëri. Kjo gjithashtu do t’i ndihmojë ata të ngadalësojnë të mendojnë më shumë për kontekstin, atë që thonë të tjerët dhe përtej asaj që ata mendojnë se ka ndodhur.

5. Jepni ide.

Edhe pse tingëllon si një strategji që mund të zbatohet vetëm në një mjedis pune, në fakt është një metodë mjaft e gjithanshme. Mund të përdoret në shumë kontekste jashtë zyrës për të përmirësuar aftësitë e zgjidhjes së konflikteve.Pasi fëmija të shpjegojë se cili është problemi, ju mund të përdorni një dërrasë dhe ta ftoni atë të nxjerrë 3 ide se si ta zgjidhni atë. Kjo ndihmon për ta bërë më të lehtë zgjidhjen e konfliktit në planin afatgjatë dhe e ndihmon fëmijën të praktikojë metodën.

6. Jepni një shembull.

Fëmijët mësojnë duke imituar fëmijët e tjerë, mësuesit dhe mbi të gjitha prindërit e tyre pasi ata janë referenca e tyre më e afërt e sjelljes. Tregojuni atyre se si të jenë empatikë dhe të përballen me problemet dhe mbani mend se ata gjithmonë do t’i shikojnë prindërit e tyre si model. Kjo është arsyeja pse ju duhet të përpiqeni të jeni shembulli më i mirë që mundeni për të shmangur dërgimin e mesazheve kontradiktore dhe të praktikoni të gjitha rregullat e sjelljes që kërkojmë nga fëmijët të ndjekin.

7. Krijoni një kavanoz me shkopinj për zgjidhjen e problemeve.

Ka disa mënyra krijuese për t’i vendosur zgjidhjet e mundshme problemeve brenda mundësive të fëmijëve. Ashtu si të vendosni para në një vazo ose një kavanoz, ju mund të krijoni një kavanoz me shkopinj për zgjidhjen e problemeve. Përshembull, nëse fëmija juaj ka pasur një keqkuptim me një shok klase dhe ende nuk ka një zgjidhje të qartë, ju mund të flisni me të për atë që ndodhi dhe t’i jepni një dorë për të gjetur një opsion për zgjidhjen e konfliktit. Pasi të kenë arritur në atë përfundim, zgjidhja e këtij problemi shkruhet dhe vendoset në një kavanoz. Në këtë mënyrë, kur fëmija ka një situatë të ngjashme, ai/ajo do të dijë se cila zgjidhje e mundshme mund t’i ndihmojë vetëm duke përdorur kavanozin.

Më shumë