Mos i lini fëmijët të ulen në këtë pozicion, është e dëmshme!

Marisa Karabeci
17/06/2022

Ndodh shpesh që fëmijët të mos marrin pozicionin e duhur kur ulen. Një prej tyre pozicioneve, është e ashtuquajtura “ulja W”. Në këtë pozicion, fëmija ulet me gjunjë të shtrirë, kofshët e tij të rrotulluara nga brenda dhe shputat të shtrira anash. Pesha e trupit bie mbi anësoret e legenit, ndërsa muskujt e barkut dhe të shpinës nuk janë aktivë, kështu që është pothuajse e pamundur të lëvizësh bustin. Nëse vogëlushi juaj e merr këtë pozicion për një kohë të shkurtër, për shembull, për të filluar zvarritjen, nuk është e frikshme.

Cilat janë pasojat e “uljes W”?

Qëndrimi i zgjatur në pozicionin W lë pasoja të tilla si zhvillim jo i duhur i muskujve dhe bustit, si dhe deformime të nyjeve të ijëve, gjurit dhe gishtave të këmbës janë të mundshme. Mbajtja e ekuilibrit nuk zhvillohet në mënyrën e duhur dhe kjo më vonë ndikon në faktin që aktivitetet e vrapimit dhe kërcimit nuk do të zhvillohen në mënyrën e duhur. Si rezultat, mund të shfaqen dhimbje shpine.

Koordinimi sy-dorë gjithashtu mund të jetë i pamjaftueshëm dhe më vonë ndikon në zhvillimin e dorës dominuese, vështirësi në të shkruar. Është shumë e rëndësishme të vëreni mënyrën se si ulet fëmija juaj sepse është e rëndësishme për zhvillimin e duhur, ia prezantoni në kohë dhe korrigjoni nëse është e nevojshme sepse kjo është periudha e jetës kur të vegjlit tuaj fitojnë zakonet e para.

Ndërkaq, ju rikujtojmë se përpara se ta regjistroni vogëlushin tuaj në klasa noti, është e rëndësishme të kuptoni se klasat e notit për foshnjat dhe të vegjlit nuk janë krijuar për t’i mësuar të vegjlit se si të notojnë vetë. Ato janë krijuar që fëmijët dhe prindërit të mund të argëtohen së bashku, të sigurtë, në ujë.

Më shumë