Bazuar në moshën e tij/saj, ja sa orë gjumë ka nevojë një fëmijë!

Marisa Karabeci
04/08/2022

Një grup prej 13 ekspertësh të gjumit, nën kujdesin e Akademisë Amerikane të Mjekësisë së Gjumit, nxorën udhëzime për oraret e duhura të gjumit. Këshillat e tyre madje janë miratuar nga Akademia Amerikane e Pediatrisë. Bazuar në atë që shkencëtarët gjetën përmes 864 studimeve mbi zakonet e gjumit të fëmijëve dhe implikimet e tyre shëndetësore, ata arritën në përfundimin se fëmijët që nuk flenë orët e rekomanduara të gjumit në baza të rregullta kanë probleme të shtuara të vëmendjes, sjelljes dhe të mësuarit, si dhe përqindje më të larta të obezitetit, hipertensionit dhe depresionit.

Nga ana tjetër, është zbuluar se ka një kufi për përfitimin e gjumit, pasi gjumi i tepërt është shoqëruar me rritje të shkallës së diabetit, obezitetit dhe problemeve të shëndetit mendor. Shihni udhëzimet e reja të ekspertëve se sa duhet të flenë fëmijët sipas moshës së tyre:

Bebet 4 muaj deri në 1 vit: 12-16 orë/ditë.

Fëmijët 1 vit deri në 2 vjeç: 11-14 orë/ditë.

Fëmijët 3 vjeç deri në 5 vjeç: 10-13 orë/ditë.

Fëmijët 6 vjeç deri në 12 vjeç: 9-12 orë /ditë.

Adoleshentët: 8-10 orë/ditë.

Ndërkaq, në këtë vapë, koha e ditës që njerëzit kanë më shumë frikë është nata, sepse kur moti është vërtet i nxehtë, është e vështirë të bësh një gjumë të mirë. Ju mund ta gjeni veten duke u rrotulluar, duke u përpjekur të gjeni pozicionin e përsosur për të fjetur, por mund të keni vështirësi.

Epo, mos luftoni më pasi James Leinhardt, themeluesi i markës kryesore të jastëkëve dhe dyshekëve Levitex, ka dhënë këshillat e tij për pozicionin më të mirë për të fjetur në këto kushte të vështira. Ai këshillon që produktet e ‘teknologjisë së ftohjes’ zakonisht nuk janë aq efektive sa duken, veçanërisht kur jeni duke fjetur me to për tetë orë në natë.

Më shumë