10 mënyrat e duhura se si t’i kërkoni falje të dashurit pas një zënke!

Silvia Tabaku
22/03/2023

Kërkimi i faljes ndaj të dashurit tuaj mund të jetë një vendim i menduar mirë. Por, shpesh është një hap i rëndësishëm për të mësuar se si të komunikoni dhe të ecni përpara kur keni bërë diçka të gabuar ose fyese për të lënduar partnerin tuaj. Mund të jetë gjithashtu një proces shërimi ku të dy mund (ndoshta) të kuptoni pse ato gjëra të tmerrshme ndodhën në marrëdhënien tuaj. Një falje e vërtetë mund të ndihmojë në rivendosjen e besimit dhe për t’u siguruar që të dy jeni në të njëjtën faqe. Kuptohet, nuk është kurrë e lehtë të kërkosh falje. Mund të jetë stresuese të gjesh fjalët e duhura për të shprehur ndjenjat dhe për të korrigjuar.

Ndonëse mund të duket si një proces i ndërlikuar, veçanërisht kur duhet t’i kërkoni falje me një telefonatë ose me një mesazh, ka disa mënyra bindëse për t’i thënë partnerit tuaj “Më fal”. Hapi i parë për një falje efektive është të jesh i sinqertë dhe të pranosh gabimin tënd. Hapi tjetër është të jeni të gatshëm të pranoni përgjegjësinë për veprimet tuaja dhe të kuptoni pasojat. Me këtë në mendje, shikoni mënyrat e ndryshme për t’i kërkuar falje të dashurit tuaj dhe disa udhëzime bazë që mund të ndiqni. Për t’ju ndihmuar më tej ta bëni bisedën tuaj më të qetë, kemi përgatitur një përmbledhje të mënyrës së faljes për ta bërë të ndihet më mirë. Si t’i kërkoni falje të dashurit tuaj? 10 mënyrat kryesore për të rikthyer një buzëqeshje në fytyrën e tij…

1. Jepini atij hapësirë

Hapi i parë që duhet të bëni nëse keni bërë një gabim dhe doni t’i kërkoni falje të dashurit tuaj është t’i jepni atij hapësirën për të përballuar emocionet e tij. Ai ka nevojë të ndihet i parë dhe i dëgjuar, por gjithashtu ka nevojë për lirinë për të shprehur ndjenjat e tij pa presion apo gjykim. Pra, kur keni bërë një gabim dhe keni nevojë të kërkoni falje, sigurohuni që të vërtetoni ndjenjat e tij dhe t’i jepni atij kohën që i nevojitet për të pranuar faljen tuaj. Mos i bëni presion për një përgjigje; prisni që ai të dalë në përfundimet e tij. Kjo gjithashtu do t’i tregojë atij se ju e respektoni mendimin e tij dhe i besoni gjykimit të tij.

2. Jini të ndershëm

Shprehja e fajit tuaj, rrëfimi i gabimeve tuaja dhe marrja e përgjegjësisë për veprimet tuaja mund të jetë pak e frikshme. Megjithatë, një falje e sinqertë dhe domethënëse është thelbësore për të rivendosur marrëdhënien tuaj të dashur dhe për të demonstruar përkushtimin tuaj ndaj tij. Të qenit i sinqertë dhe të shprehni sinqerisht ndjenjat tuaja është mënyra më e mirë për t’i kërkuar falje të dashurit tuaj. Pavarësisht se sa e madhe apo e vogël mund të jetë çështja, është gjithmonë thelbësore të jeni real dhe të sinqertë në kërkimin tuaj të faljes – pa justifikime. Duke vepruar kështu, do t’i tregoni të dashurit tuaj se po e merrni seriozisht çështjen dhe doni t’i rregulloni gjërat. Ju duhet të pranoni atë që keni bërë gabim dhe të siguroheni që të komunikoni pse ju vjen keq.

3. Qartëzoi gjërat

Të kërkosh falje dikujt për të cilin kujdesesh mund të jetë e vështirë, veçanërisht nëse nuk je i sigurt se çfarë të thuash. Është e rëndësishme të jeni të qartë dhe konciz në kërkimin tuaj të faljes në mënyrë që i dashuri juaj të kuptojë sinqeritetin tuaj. Është gjithashtu thelbësore të jemi të ndërgjegjshëm për çështjet themelore dhe si t’i komunikoni ato në mënyrë efektive. Marrja e kohës për t’u siguruar që po e shprehni veten dhe për ta bërë partnerin tuaj të kuptojë çdo gjë që thoni në mënyrën më të mirë të mundshme është një pjesë integrale e një faljeje të suksesshme.

4. Ruani qetësinë tuaj

Kërkimi i faljes ndaj të dashurit tuaj mund të jetë një detyrë e pafalshme. Pavarësisht se sa e sinqertë mund të jetë falja juaj, mund të zbuloni se jo gjithmonë funksionon për t’i përmirësuar gjërat. Kur i kërkoni falje të dashurit tuaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të ruani gjakftohtësinë dhe të kontrolloni tonin tuaj. Qasja juaj mund të bëjë të gjithë ndryshimin nëse falja juaj është pranuar mirë ose nëse ajo dështon. Nëse punoni, i dashuri juaj mund të mendojë se nuk ju vjen keq për çdo gjë që keni bërë gabim dhe mund të përfundoni duke shkaktuar edhe më shumë probleme nga sa keni filluar.

5. Sigurohuni që t’i thoni fjalët “Më fal” me zë të lartë

Të kërkosh falje ndaj një personi të rëndësishëm mund të jetë e frikshme, veçanërisht nëse marrëdhënia juaj është tensionuar për shkak të gabimit tuaj. Sidoqoftë, mbani mend se shfaqja e pendimit të sinqertë është çelësi për çdo kërkim falje. Pra, përpara se të shkoni te i dashuri juaj, merrni disa momente për të marrë parasysh vërtet emocionet tuaja. Pasi të reflektoni, sigurohuni që t’i shprehni me zë të lartë ndjenjat tuaja të keqardhjes. Edhe nëse fjalët e hollësishme ju dështojnë, thjesht duke thënë “Më fal” me zë të lartë mund të bëjë një ndryshim të madh në bisedë, të ndihmojë në shërimin e ndërsjellë dhe t’i rregullojë gjërat mes jush.

6. Pranoni gabimin tuaj

Kur e kuptoni se keni bërë një gabim me të dashurin tuaj, është e rëndësishme që ta përballoni atë. Është e rëndësishme të merrni përgjegjësi për veprimet tuaja dhe të pranoni pasojat që vijnë me to. Duke pranuar gabimin tuaj, ju po i tregoni të dashurit tuaj se jeni mjaft e pjekur për të kuptuar gabimet tuaja dhe se jeni të gatshëm të ndërmerrni hapat e nevojshëm për t’i kompensuar ato. Kjo do të tregojë gjithashtu përkushtimin tuaj ndaj marrëdhënies, duke i treguar të dashurit tuaj se ju kujdeseni për ndjenjat e tij po aq sa për tuajat.

7. Dëgjoni këndvështrimin e të dashurit tuaj

Të kërkosh falje mund të jetë e vështirë, veçanërisht kur mendon se nuk ke bërë asgjë të gabuar. Por, të kuptuarit e këndvështrimit të të dashurit tuaj dhe të komunikoni se kuptoni këndvështrimin e tij mund të jetë një hap kuptimplotë në krijimin e një marrëdhënieje respekti dhe mirëkuptimi reciprok. Kur i kërkoni falje të dashurit tuaj, është veçanërisht thelbësore të përpiqeni të shihni këndvështrimin e tij. Ju mund ta bëni këtë në një mënyrë jo konfrontuese duke përdorur dëgjim aktiv dhe duke bërë pyetje. Nëse ai mendon se ju e kuptoni se si ndihet, ai mund të jetë më i hapur për të kërkuar falje.

8. Përpiquni ta bëni atë të shohë këndvështrimin tuaj

Përpjekja për ta bërë të dashurin tuaj të kuptojë perspektivën tuaj kur kërkoni falje mund të jetë sfiduese, veçanërisht kur ju të dy keni qenë duke u grindur. Meqenëse ai tashmë është i lënduar, ai nuk do të dëshirojë të dëgjojë asgjë që keni për të thënë. Pra, për të filluar, pranoni se nga vjen dhe vërtetoni ndjenjat e tij. Të tregosh mirësi dhe mirëkuptim ndaj tij do të tregojë se kujdesesh vërtet. Nga atje, përpiquni të shpjegoni këndvështrimin tuaj, se si po ndiheshit në këtë moment dhe pse keni vepruar në atë mënyrë.

9. Premtoni se nuk do ta përsërisni gabimin

Të bësh gabime është një pjesë e pashmangshme e jetës dhe të gjithë i bëjnë ato herë pas here. Megjithatë, marrja e përgjegjësisë për një gabim është e vetmja mënyrë për ta kapërcyer atë dhe për të forcuar marrëdhëniet tuaja. Kur vjen puna për të kërkuar falje, është e rëndësishme t’i tregoni të dashurit tuaj se e kuptoni seriozitetin e situatës; nuk mjafton thjesht të thuash “Më fal, zemër.” Në vend të kësaj, synoni të tregoni se e kuptoni se keni bërë diçka të gabuar dhe se jeni të gatshëm të punoni për t’u përmirësuar në të ardhmen. Bëjini atij zotimin se nuk do ta përsërisni më të njëjtin gabim dhe kini parasysh çdo gjë që thoni ose bëni herën tjetër që të ndjeni emocione të tilla. Gjithashtu, premtojini atij se herën tjetër përpara se të veproni mbi zemërimin tuaj, do të përpiqeni të ndani me të çdo gjë që ju ka shkaktuar, në mënyrë që të dy të mund të uleni, të bisedoni dhe të rregulloni situatën në vend që të lëndoni njëri-tjetrin.

10. Kërkoni faljen e tij

Për të kërkuar vërtet falje dhe për t’u korrigjuar me të dashurin tuaj, është thelbësore që së pari t’i kërkoni falje. Ju mund ta bëni këtë duke pranuar gabimin tuaj, duke shprehur keqardhje për veprimet tuaja dhe duke i kërkuar me përulësi që t’ju falë për dhimbjen që keni shkaktuar. Ju mund të thoni gjëra të tilla si “Më vjen keq për atë që thashë dhe mënyrën se si kam vepruar. Unë dua të kërkoj falje dhe dua të sigurohem që ju e dini se sa shumë kujdesem për ju. Unë dua të sigurohem që ne të dy jemi në të njëjtën faqe dhe se mund të punojmë së bashku për t’i përmirësuar gjërat.”

Më shumë