Diamanti Koh-i-Noor do të njihet si ‘simbol i pushtimit’ në ekspozitë!

Silvia Tabaku
22/03/2023

Koh-i-Noor – një nga diamantet më të famshme dhe më të diskutueshme në botë, do të jetë pjesë e një ekspozite të re në Kullën e Londrës që e njeh atë si “një simbol të pushtimit”. Ekrani do të eksplorojë origjinën dhe historinë e bizhuterive të kurorës. Ajo hapet më 26 maj, në të njëjtin muaj me kurorëzimin e mbretit Charles III dhe Camilla, bashkëshortja e mbretit, sipas një deklarate nga Pallatet Historike Mbretërore. Ekspozita do të shpjegojë të kaluarën shumë konfliktuale dhe koloniale të diamantit 105.6 karat, duke përfshirë edhe mënyrën se si u përfshi në bizhuteritë e kurorës britanike.

Pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth II vitin e kaluar, India ka rinovuar thirrjet për riatdhesimin e gurit. Camilla ka vendosur të mos e përfshijë xhevahirin e kontestuar në kurorën e saj të kurorëzimit, e cila u vendos në kurorën shtetërore të Nënës Mbretëreshë në 1937. Sophie Lemagnen, menaxhere e medias për Kullën e Londrës, ka deklaruar:

Ekspozita i referohet historisë së saj të gjatë si një simbol pushtimi, i cili ka kaluar nëpër shumë duar.

Ndër pronarët e tij të mëparshëm ishin Perandorët Mughal, Shahët e Iranit, Emirat e Afganistanit dhe Sikh Maharajas. Kompania e Indisë Lindore mori Koh-i-Noor nga Maharaja Duleep Singh i rrëzuar në 1849 dhe iu dha mbretëreshës Victoria. Që do të thotë “mal i dritës”, Koh-i-Noor mendohet të jetë zbuluar në Indinë qendrore jugore. Fillimisht me një peshë verbuese 191 karat, ajo u rikthye në 1852 për të përmirësuar shkëlqimin e saj nga Garrard i Londrës, argjendari mbretëror, në madhësinë që është tani.

Për të shpjeguar historinë e gurit, ekspozita do të shoqërohet me një kombinim objektesh dhe projeksionesh. Këto përfshijnë një komplet krahu indian me kopje Koh-i-Noor, që tregon dimensionet e tij përpara riprerjes së tij, dhe kornizën e kurorës së Mbretëreshës Alexandra të vitit 1902, e cila u vendos me gurin. Do të shfaqet gjithashtu një film i shkurtër, duke përfshirë një hartë që përshkruan udhëtimin e diamantit teksa ndryshoi pronësinë, shtoi ajo.

Bizhuteritë e tjera të kurorës për t’u ekspozuar përfshijnë lugën e kurorëzimit të përdorur për të vajosur monarkun. Historia e diamantit Cullinan, diamanti më i madh i njohur në botë, do të shfaqet gjithashtu. Charles Farris, historian publik për historinë e monarkisë në Pallatin Mbretëror, tha në një deklaratë se:

Eksplorimi i origjinës së tyre magjepsëse në përdorimin e tyre gjatë ceremonisë së kurorëzimit, do të paraqesë historinë e pasur të këtij koleksioni madhështor me më shumë thellësi dhe detaje. se kurrë më parë. Bizhuteritë e Kurorës janë simbolet më të fuqishme të Monarkisë Britanike dhe kanë një rëndësi të thellë fetare, historike dhe kulturore.

Më shumë