Sipas studimeve, pandemia e COVID-19 kishte të njëjtin efekt në kujtesë si qëndrimi në burg…

Mikela Mike
02/06/2023

Mendja juaj nuk po luan me ju – pandemia mund të ketë ndikuar në kujtesën tuaj. Sipas një studimi të botuar të mërkurën në revistën PLOS One, bllokimet e COVID-19 bënë që njerëzit të humbnin ndjenjën e kohës. Studiuesit skocezë zbuluan se njerëzit bënin gabime kur përpiqeshin të mbanin mend ngjarje nga viti 2021, gjetje që janë në përputhje me gabimet e kujtesës të përjetuara nga njerëzit që kanë vuajtur dënimin me burg.

Të kujtosh se kur kanë ndodhur ngjarjet e së kaluarës bëhet më e vështirë me kalimin e më shumë kohës. Përveç kësaj, aktivitetet dhe emocionet e njerëzve mund të ndikojnë në perceptimin e tyre për kalimin e kohës.

Studimet e mëparshme kanë lidhur infeksionin COVID-19 me tkurrjen e trurit, humbjen e kujtesës dhe “verbërinë e fytyrës”, por ekipi i Sahraie ishte i interesuar të mësonte se si bllokimet pandemike ndikuan në “perceptimin e njerëzve për kohën”.

Izolimi social që rezulton nga bllokimet e COVID-19 ndikoi ndjeshëm në aktivitetet dhe emocionet e njerëzve, dhe kërkimet e mëparshme kanë treguar se pandemia shkaktoi shtrembërime në perceptimin e njerëzve për kohën.

Studimi analizoi përgjigjet ndaj një sondazhi të vitit 2022, në të cilin 277 pjesëmarrësve iu kërkua të përputnin ngjarjet me vitet në të cilat ato ndodhën, duke filluar nga viti 2016 në 2022. Njerëzit u pyetën se kur ndodhën ngjarjet kryesore të lajmeve – të tilla si intervista me bombë e Princit Harry dhe Meghan Markle me Oprah ose vdekja e George Floyd. Ata gjithashtu plotësuan një pyetësor për shëndetin e tyre mendor. Sipas studiuesve:

Paaftësia për të kujtuar me saktësi një afat kohor të ngjarjeve lidhet me raportet e depresionit, ankthit dhe kërkesave stresuese fizike dhe mendore. Siç pritej, kujtimi i pjesëmarrësve për ngjarjet që ndodhën më tej në të kaluarën ishte më pak i saktë. Megjithatë, perceptimi i tyre për kohën e ngjarjeve që ndodhën në vitin 2021, një vit para sondazhit, ishte po aq i pasaktë sa për ngjarjet që ndodhën tre deri në katër vjet më parë. Me fjalë të tjera, shumë pjesëmarrës kishin vështirësi të kujtonin kohën e ngjarjeve që përkonin me bllokimet e COVID-19.

Studiuesit besojnë se “ankorimi” i ngjarjeve të jetës është jetik për kujtimin e saktë të afateve kohore, dhe këto ishin në mungesë pas fillimit të bllokimeve pandemike në 2020.

Në fakt, rezultatet janë të ngjashme me ato të raportuara më parë për të burgosurit. Në një peizazh, nëse tiparet nuk dallohen qartë, është më e vështirë të vendosësh objektet/veten në raport me veçoritë e tjera. Kufizimet e vendosura gjatë pandemisë kanë varfëruar hapësirën tonë kohore, duke ndikuar në perceptimin e afateve kohore të ngjarjeve. Mund të kujtojmë se ngjarjet kanë ndodhur, thjesht nuk e mbajmë mend kur.

Më shumë