Në rrezik nga erozioni, gjithçka që duhet të dini për Ishullin e Pashkëve!

Marisa Karabeci
09/04/2024

Ishulli i Pashkëve është një nga vendet më të çuditshme në planet që ka tërhequr vëmendjen që kur u zbulua plotësisht rastësisht gjatë Pashkëve, më 5 prill 1722. Një copë tokë në mes të Oqeanit Paqësor ndodhet pothuajse 4.000 kilometra nga bregu i Amerikës së Jugut dhe 2.000 kilometra nga ishujt më të afërt polinezianë. Shkëmbi vullkanik i Kilit i Ishullit të Pashkëve quhet gjithashtu Rapa Nui dhe është më i njohur për statujat e tij mistike prej guri të quajtura Moai.

Ishulli u zbulua krejt rastësisht nga admirali holandez Jacob Roggeveen. Ai shkroi në ditarin e tij se vendasit ishin më pak të befasuar se ekuipazhi i tij kur u takuan, ndërsa ata gjithashtu treguan interes të madh për anijet, sikur të mos kishin parë asgjë. Komandanti Don Felipe González y Haeda aneksoi ishullin në emër të mbretit spanjoll dhe vizatoi një hartë të ishullit në proces.

Në 1774, marinari anglez James Cook zbarkoi në ishull për t’u siguruar që e gjithë fama që rrethonte statujat ishte e vërtetë. Ai konfirmoi se ky ishull me erë dhe pa pemë është i banuar nga njerëz modestë që jetojnë në kasolle të bëra me shkurre. Ai ishte në mëdyshje nga fakti që statujat ishin përmbysur dhe meqenëse ato ishin të ngulitura fort në tokë, ai nuk ishte në gjendje të gjente një arsye kuptimplotë se si mund të kishte ndodhur kjo.

Statujat monolitike të shpërndara në të gjithë ishullin kanë habitur ekspertët për shekuj me radhë. Për ta nuk është aspak e qartë pse dhe si banorët e ishullit ndërtuan strukturat kolosale. Rezultatet e një studimi të ri tregojnë se ato janë një udhëzues për ujin e pijshëm.

Sipas njërës prej teorive, kolonët e parë mbërritën në ishull rreth vitit 500 nga ishujt Marquises, i cili është rreth 3850 kilometra larg. Me kalimin e kohës, ata zhvilluan një kulturë të pavarur nga rrënjët e tyre polineziane. Besohet se me kalimin e kohës banorët e ishullit prenë pothuajse të gjitha pemët, kjo është arsyeja pse ishulli i Pashkëve është në rrezik nga erozioni që mund ta fshijë atë nga harta.

Për të shpëtuar ishullin, ekspertët paralajmërojnë se është e nevojshme të mbillen mijëra pemë. Ishulli i Pashkëve ofron edhe atraksione të tjera si fshati antik Orongo në jugperëndim ose liqeni i bukur në kraterin e vullkanit Rano Kau. Aeroporti më i largët në botë ndodhet në ishullin e Pashkëve. Ju mund të fluturoni në ishullin e Pashkëve nga Kili ose Tahiti për më pak se gjashtë orë.

Më shumë