Midis Las Vegasit dhe Los Anxhelosit, nis ndërtimi i linjës hekurudhore të shpejtësisë së lartë!

Marisa Karabeci
24/04/2024


Ka nisur puna për ndërtimin e një linje hekurudhore për udhëtarët me shpejtësi të lartë midis Las Vegasit dhe zonës së Los Anxhelosit. Projekti do të kushtojë 12 miliardë dollarë, ndërkohë që zyrtarët parashikojnë miliona blerës të biletave që do të hipin në trena deri në vitin 2028.

Brightline West synon të vendosë 351 kilometra rrugë të re midis një terminali që do të ndërtohet në jug të Las Vegas Strip dhe një objekti tjetër të ri në Rancho Cucamonga, Kaliforni. Në një deklaratë, themeluesi dhe kryetari i Brightline Holdings, Wes Edens e quajti momentin “themeli për një industri të re”. Brightline synon të lidhë qytetet e tjera amerikane që janë shumë afër njëri-tjetrit për të fluturuar mes tyre.

Qëllimi i kompanisë është që trenat të funksionojnë në kohë për Lojërat Olimpike Verore në Los Anxhelos në 2028. Parashikimet janë për 11 milionë pasagjerë në një drejtim në vit, ose rreth 30.000 në ditë, me tarifa shumë më të ulëta se kostot e udhëtimit të linjës ajrore. Trenat do të ofrojnë dhoma pushimi, Wi-Fi, shitje ushqimesh, pijesh dhe opsionin për të kontrolluar bagazhet. Projekti konsiderohet si linja e parë e vërtetë hekurudhore e pasagjerëve me shpejtësi të lartë në vend, e projektuar për të arritur shpejtësinë 300 km/h, e krahasueshme me trenat Shinkansen të Japonisë.

Ndërkaq, sjellim në vëmendje se me ndihmën financiare të BE-së për përgatitjen e projekteve dhe bashkëfinancimin e investimeve sipas Planit Ekonomik dhe Investiv, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut po përmirësojnë linjat ekzistuese hekurudhore, duke ndërtuar hallkat që mungojnë përgjatë Korridorit VIII për të hequr pengesat, për të shkurtuar distancat fizike, për të rritur lidhjen dhe për të zhvendosur më shumë pasagjerë dhe mallrave në mënyra të qëndrueshme të transportit.

Më shumë