6 teknika efektive masazhi për të relaksuar një grua shtatzënë!

Marisa Karabeci
10/01/2022

Shtatzënia mund të bëjë ‘kërdinë’ brenda trupit të një gruaje. Sipas hulumtimeve, masazhi prenatal mund të ndihmojë gratë shtatzëna të relaksohen. Kur bëhet siç duhet, mund të sjellë edhe përfitime të tjera shëndetësore.

Në këtë artikull ne kemi mbledhur disa këshilla masazhi që mund t’i ndihmojnë nënat e ardhshme të relaksohen:

1. Sigurohuni që ajo të jetë në një pozicion të rehatshëm.

Nënat në pritje duhet të shmangin shtrirjen në shpinë gjatë një masazhi. Pesha e foshnjës dhe mitra mund të shtypin enët e gjakut në atë pozicion dhe kjo mund të çojë në një ulje të furnizimit me gjak në placentë. Pozicioni më i sigurt dhe më i rehatshëm i masazhit do të ishte shtrirja në anën e saj, me jastëkë që mbështesin kokën, barkun dhe këmbët. Ajo gjithashtu mund të provojë të ulet në gjunjë në dysheme, ndërsa mbështet krahët në shtrat ose një top ushtrimesh përpara saj.

2. Masazhoni qafën dhe shpatullat për të lehtësuar stresin dhe tensionin.

Gjatë shtatzënisë, shpina dhe qafa janë nën tendosje të madhe pasi përpiqen të akomodojnë ndryshimin në qendrën e gravitetit të trupit. Muskujt gjithashtu mund të lëndohen, por ka teknika për të reduktuar stresin dhe tensionin. Filloni duke vendosur njërën nga duart tuaja mbi shpatullën e saj veçanërisht në vendin ku supi takohet me qafën. Ngadalë rrëshqitni dorën tuaj deri në bazën e kafkës së saj, më pas rrëshqiteni përsëri poshtë te shpatullat e saj në drejtim të jashtëm. Për të balancuar, bëni të njëjtën gjë në anën tjetër me dorën tjetër. Mund të ushtroni presion në zonat ku ndjeni se muskujt janë të shtrënguar dhe gjithashtu mund të drejtoni duart lart e poshtë krahëve të saj si pjesë e masazhit.

3. Një masazh i kokës mund të bëjë mrekulli për relaksimin e saj.

Vendosini duart rreth kokës së nënës së ardhshme, diku pas veshëve të saj. Pastaj lëvizni butësisht duart tuaja në një lëvizje rrethore. Më pas, ju mund t’i lëvizni ato lart nëpër flokët e saj dhe poshtë drejt qafës së saj. Përdorni gishtat për të ushtruar presion të butë në lëkurën e kokës. Për partnerët, bërja e këtij lloj masazhi për gruan tuaj jo vetëm që do të jetë një përvojë qetësuese për të, por mund të jetë edhe një mënyrë për ta mbushur atë me dashuri. Angazhimi në masazh para lindjes mund të jetë gjithashtu i mirë për lidhjen dhe ndërgjegjësimin e çiftit për njëri-tjetrin.

4. Fërkoni të dyja anët e shtyllës kurrizore për të lehtësuar muskujt e saj të lënduar.

Goditjet që jep foshnja mund të shkaktojë dhimbje shpine dhe ky masazh mund të ndihmojë në sigurimin e rehatisë. Ndërsa nëna e ardhshme është e shtrirë në anën e saj, vendosni duart tuaja në të dyja anët e shtyllës kurrizore. Më pas fërkojeni butësisht lart e poshtë shpinën e saj duke përdorur bazën e duarve ose gishtin e madh. Një masazh i shpinës mund të sjellë gjithashtu përfitime të tjera, duke përfshirë rregullimin e hormoneve, zvogëlimin e rreziqeve të ënjtjes, përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe cilësinë më të mirë të gjumit.

5. Masazhojini këmbët për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes dhe ënjtjes, por mos ushtroni shumë presion.

Një nga ndryshimet që ndodhin në trupin e grave gjatë fazës së lindjes së fëmijëve është ulja e vëllimit të gjakut. Si rezultat, qarkullimi drejt këmbëve zakonisht bëhet i ngadaltë dhe kjo mund ta rrezikojë gruan shtatzënë për mpiksje gjaku. Ushtrimi i tepërt i presionit në këmbë mund të shpërndajë një mpiksje dhe të çojë në komplikime. Mënyra më e mirë për të masazhuar këmbët është të përdorni një pëllëmbë të sheshtë duke i fërkuar lart e poshtë. Ju gjithashtu mund t’i fërkoni këmbët me duar dhe mund të përdorni gishtat e mëdhenj për të bërë rrathë të butë pranë kyçeve dhe thembrave. Tërheqja e butë e gishtërinjve të këmbëve ose fërkimi i gishtërinjve midis tyre gjithashtu mund të ndjehet mirë për të.

6. Provoni disa ushtrime të thjeshta për rehati të ijeve dhe legenit.

Një teknikë është “shtrydhja e dyfishtë e ijeve”. Kjo bëhet me gruan shtatëzënë ose në këmbë ose ulur në një top ushtrimesh ndërsa është e përkulur përpara. Është e rëndësishme që të ketë diçka që e mbështet pjesën e sipërme të trupit, të tillë si banak, tavolinë ose shtrat. Pozicionohuni pas saj dhe vendosni duart në të dyja anët e ijeve të saj. Më pas shtypni nga brenda sikur të shtrydhni ijet së bashku. Një metodë tjetër është të vendosni duart rreth njërës prej kofshëve të saj, me njërën dorë në anën e brendshme dhe tjetrën në anën e jashtme. Më pas butësisht tundni kofshën duke rrotulluar duart në drejtime të kundërta.

Më shumë