Pse fëmijët tuaj grinden kaq shumë me njëri-tjetrin dhe çfarë të bëni për këtë…

Marisa Karabeci
13/01/2022

Çdo familje me shumë fëmijë mund të presë zëra të ngritur, përplasje të dyerve, shumë grindje dhe zënka. Fëmijët si vëllezër e motra grinden për shumë arsye. Ata mund të jenë të uritur, të lodhur ose thjesht të mërzitur nga njëri-tjetri.

Pyetni çdo prind që ka 2 ose më shumë fëmijë dhe ata do të bien dakord që arbitrimi është pjesë e prindërimit. Në këtë artikull do të zbuloni arsyet e ndryshme pse vëllezërit e motrat zihen dhe çfarë roli duhet të luajnë prindërit në këtë ‘luftë’. Por ju si prindër, duhet të keni parasysh këto gjëra:

1. Dini kur të ndërhyni dhe kur t’i lini të qetë.

Dhuna, ngacmimi dhe shenjat e tjera të grindjes fizike duhet të eliminohen që në fillim. Asnjë grindje nuk mund të justifikojë goditjen e njëri-tjetrit. Por nëse debati është relativisht i butë nuk ka nevojë të futemi në sulm. Studimet thonë se fëmijët që i zgjidhin vetë grindjet rriten në të rritur tolerantë në të ardhmen. Dhe një studim thekson se mund të të bëjë edhe një person më të mirë. Kështu që herën tjetër që fëmijët tuaj të grinden, qoftë edhe me zhurmë, lërini ta zgjidhin atë për sa kohë që nuk ka kërcënim fizik apo ngacmim.

2. Ndërmjetësoni, por mos gjykoni.

Si prindër, ne i duam fëmijët tanë në mënyrë të barabartë. Por ndonjëherë, ne mund të mos jemi në gjendje të tregojmë trajtim të barabartë kur fëmijët grinden. Ju, padashje, mund të përfundoni duke marrë anën e një fëmije mbi të tjerët, duke krijuar edhe më shumë pakënaqësi në këtë proces. Nëse ‘lufta’ po bëhet e shëmtuar dhe ju hyni, mos mbani anën. Në vend të kësaj, inkurajoni fëmijët që të flasin mes tyre. Identifikoni problemin si të vogël, të mesëm ose shumë të madh. Kërkojuni fëmijëve tuaj të gjejnë zgjidhje për problemin dhe ndihmojini ata të arrijnë një marrëveshje.

3. Ndalojini ata.

Fëmijët zemërohen më shpejt se të rriturit, por kjo do të thotë gjithashtu se ata janë më të shpejtë për të ecur përpara dhe për të harruar gjithçka gjithashtu. Nëse mund të shihni që një debat po zhvillohet pa ndonjë rezultat të dobishëm, vendosni një ‘armëpushim’. Kërkojuni fëmijëve të bëjnë një pushim, të marrin pak hapësirë dhe të marrin kohë nga ‘lufta’ dhe njëri-tjetri. Përfshijini fëmijët të bëjnë diçka tjetër. Rishikoni temën pak më vonë, kur gjërat janë më të qeta dhe fëmijët kanë harruar emocionet e tyre shpërthyese.

4. Lërini të dalin jashtë.

Një mënyrë për të shmangur grindjet është t’i lini fëmijët të dalin jashtë. Me pandeminë, fëmijët janë mbyllur në ambiente të mbyllura për një kohë të gjatë. Nëse vëreni shenja të çuditshme, kërkojuni të shkojnë të luajnë në park ose të ngasin biçikletat e tyre. Bashkohuni me ta nëse keni kohë. Një fëmijë që është lodhur nga ushtrimet fizike do të jetë më pak i prirur për t’u grindur dhe do të jetë më i interesuar të hajë vetëm një vakt të ngrohtë dhe të kalojë pak kohë cilësore.

5. Kaloni kohë me secilin fëmijë individualisht.

Çdo fëmijë është i ndryshëm nga tjetri. Ju nuk duhet t’i trajtoni fëmijët tuaj në mënyrë të barabartë, por duhet t’i trajtoni ata me drejtësi. Nëse njëri dëshiron të shikojë një film, ndërsa tjetri dëshiron të lexojë një libër, le të ketë kohën e tij. Për shpërblime dhe dhurata, sigurohuni që t’i merrni secilit fëmijë atë që i pëlqen, në vend të të njëjtës gjë. Fëmijë të moshave dhe gjinive të ndryshme, secili mund të ketë një sërë problemesh për të cilat do të dëshironin t’ju flisnin, një për një. Gjeni kohë për çdo fëmijë. Flisni ose thjesht kaloni kohë me ta, duke bërë atë që ju pëlqen të dyve për të bërë lidhjet familjare më të afërta.

6. Disiplinojini.

Ndonëse mund të mos merrni anën ose të ndërhyni shumë, ka raste që do t’ju duhet t’i disiplinoni si prind. Harrojeni se kush e filloi ‘luftën’, disiplinojini të gjithë njësoj. Pushime kohore, argumentim, shkrim i ndjenjave të tyre, çdo gjë që funksionon për ju dhe dinamikën e familjes suaj.

7. Hiqjani kënaqësinë nga një grindje.

Shumë herë, fëmijët grinden sepse u pëlqen vëmendja që marrin. Fëmijët tuaj më të vegjël në fakt mund të jenë duke luajtur viktimën pikërisht për këtë arsye. Herën tjetër që fëmijët tuaj grinden për çështje të parëndësishme, injorojini ato. Por kur ata bëjnë diçka të mirë për njëri-tjetrin, bëni diçka të madhe për ta. Kjo do të largojë argëtimin nga zënkat dhe do t’i bëjë fëmijët të kuptojnë se sa më shumë të bashkëpunojnë dhe të bashkëjetojnë në harmoni, aq më shumë lëvdata dhe vëmendje marrin.

8. Kuptoni dinamikën e vëllezërve.

Me fëmijët, fazat vijnë dhe shkojnë dhe shumë prej tyre ka të bëjë me moshën e tyre. Pra, pavarësisht nëse janë 2 fëmijë apo një shtëpi e tërë, dinamika e vëllezërve dhe motrave vazhdon të ndryshojë dhe si prindër, ju duhet të ecni me rrjedhën. Çdo fëmijë është një individ me pëlqime, mospëlqime dhe hormone gjithnjë në ndryshim, kështu që dinamika mes tyre do të vazhdojë të ndryshojë. Si prindër, ne mund të sigurojmë bazën e një marrëdhënieje të shëndetshme afatgjatë vetëm duke siguruar përforcim pozitiv të vlerave familjare.

9. Ruani gjakftohtësinë.

Mos harroni se jeni një i rritur. Në çdo situatë, pa marrë parasysh se çfarë kanë bërë, thyer ose dëmtuar fëmijët tuaj në një përleshje vëllezërish e motrash, ju nuk mund të filloni të bërtisni. Për sa kohë që ‘lufta’ nuk është agresive që ju të ndërhyni menjëherë, ndaloni dhe numëroni deri në 10 para se të hyni. Përqendroni emocionet tuaja përpara se të përpiqeni të qetësoni fëmijët për t’u siguruar që gjërat të mos përshkallëzohen edhe më tej. Ata janë fëmijët dhe ju jeni i rrituri, sado e vështirë apo e pakapërcyeshme të duket situata.

Më shumë