Përpara se të vazhdoni me ‘rutinën’ tuaj duke i bërtitur fëmijëve, mësoni se çfarë po i shkaktoni atyre!

Marisa Karabeci
24/01/2022

Ae keni menduar ndonjëherë se çfarë ndodh në trurin e fëmijës suaj kur i bërtisni? Hulumtimet e fundit shkencore na ‘ndriçojnë’ në këtë drejtim. Për të mos humbur durimin dhe kontrollin e situatës, keni nevojë për një dozë të mirë qetësie, të cilën shpesh nuk mund ta kemi.

Pra, bërtitja që bëni ndaj fëmijës suaj për ta porositur dhe bindur, bëhet një qëndrim mjaft normal në çdo familje. Por a keni menduar ndonjëherë se çfarë lloj ndikimi mund të ketë në jetën e tyre? Psikologu Piedad Gonzalez Hurtado shprehet se:

Të kërkojmë falje pas bërtitjes me zë shumë të lartë, nuk ndihmon, nuk është e nevojshme të ktheheni prapë. T’i bërtasësh gjithmonë fëmijës mund të ketë një ndikim të fortë në zhvillimin e tij neurologjik dhe në tru.

Ja se si ndikojnë të bërtiturat tek fëmijët sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Pitsburgut dhe Universiteti i Miçiganit:

1. Bërtitja kundër fëmijëve mund të jetë shumë e dëmshme.

Në ato situata, kallosumi i korpusit, i cili lidh dy hemisferat e trurit, merr më pak rrjedhje të gjakut. Kjo do të thotë të shkaktosh balancën dhe kapacitetin për vëmendje emocionale.

2. Sipas specialistëve, bërtitja është një lloj paralajmërimi për rrezikun.

Kur i bërtisni fëmijëve, aktivizohet hormoni i stresit, i cili predispozon trupin të sulmojë ose të shpëtojë. Kur ne i bërtasim fëmijës, trupi ngurtësohet dhe mendimet ndalen.

3. E bërtitura mund të ndikojë në vetëvlerësimin e tij.

Kur fëmijët qortohen me të bërtitura, ata mund të mendojnë se prindërit nuk i duan. Prindërit, duhet ta korrigjojnë sjelljen e tyre dhe të jenë më të kujdesshëm, në mënyrë që të mos i lëndojnë ata.

4. Fëmijët që përjetojnë dhunë të vazhdueshme verbale mund të krijojnë probleme të sjelljes në krahasim me fëmijët që nuk vuajnë nga kjo lloj dhune.

Reagimet janë të ndryshme, por shumë serioze. Ata fillojnë të gënjejnë prindërit, janë në depresion ose gjithmonë të trishtuar, tregojnë performancë të dobët në aktivitetet e tyre të përditshme ose kërkojnë përplasje fizike me shokët e klasës.

Ka dy arsye kryesore pse prindërit bërtasin:

1– Në shumicën e rasteve ka prindër të cilët përsërisin modelet prindërore të fëmijërisë së tyre. Ata vendosin pak a shumë me vetëdije t’i imitojnë dhe t’i zbatojnë në familjen e tyre. Është mirë të dalësh sa më shpejt nga kjo “traditë” e çmendur dhe e dëmshme e familjes. Dhuna verbale nuk ka arritur kurrë rezultate të kënaqshme.

2- Prindërit bërtasin sepse janë ‘viktima’ të stresit të përditshëm. Ata veprojnë nën kontrollin e zemërimit dhe zhgënjimit personal që fillimisht shtypin dhe pastaj shpërthejnë në britmat kundër fëmijëve.

Më shumë