Mos nxitoni të krijoni një marrëdhënie sepse edhe të qëndroni beqar ka përfitimet e veta!

Marisa Karabeci
25/01/2022

Kur lumturia jonë varet vetëm nga një person, vuajtja është e pashmangshme. Lidhja jo e shëndetshme dhe obsesive është shkaktari kryesor i shqetësimit, bojkotit dhe vetëbesimit të ulët. Varësia emocionale duhet të eliminohet, një hap i domosdoshëm për të qenë autonom dhe të fortë emocionalisht. Mospasja e një partneri aktivizon shumë paragjykime që mund të na bëjnë të besojmë se jemi gabim, të çuditshëm dhe madje të pakënaqur. Kjo mund të shkaktojë një lloj shqetësimi, vetëvlerësimi, deri në atë pikë sa të ndiheni të turpëruar që jeni beqar.

Është normale të kesh frikë nga të qenit beqar në një botë ku marrëdhëniet e dashurisë kanë kaq shumë rëndësi. Nëse mendoni se nuk ka lumturi më të madhe se të jeni në çift, sigurisht që e keni gabim që lumturinë tuaj ta lini në duart e të tjerëve; ju keni lejuar që mirëqenia juaj të varet nga marrëdhënia që keni me partnerin pa marrë parasysh faktin që duhet të jeni të lumtur për veten tuaj. Varësia emocionale është rezultat i një respekti të ulët për veten ose nga ana e të tjerëve.

Në mënyrë të ngjashme, të gjithëve u ka ndodhur të ngatërrojnë lidhjen me dashurinë, duke e gjetur veten të përfshirë në lidhje kundërproduktive, deri në atë pikë sa t’ia besojmë mirëqenien tonë një personi tjetër. Prandaj ia vlen të mësojmë se si ta duam më shumë veten dhe të gëzojmë marrëdhënie më të shëndetshme që nuk bazohen në varësinë emocionale. Përpiquni të kuptoni arsyet pse nuk duhet të ndiheni keq nëse jeni beqar. Këtu janë disa konsiderata objektive që do t’ju bëjnë të hapni sytë ndaj mundësisë për t’u ndjerë mirë vetëm:

1.Mund ta njohim veten më mirë

Të qenit beqar, nëse jetohet në një mënyrë funksionale, mund të përmirësojë disa gjëra të karakterit tonë si rritja e vetvetes. Shumë mendojnë se nuk keni nevojë të jeni vetëm për të njohur më mirë njëri-tjetrin. Me kalimin e kohës, perceptimi ynë për gjërat dhe njerëzit, ndryshon. Përvojat tona në mënyrë të pashmangshme formojnë të menduarit tonë dhe kjo na bën të evoluojmë në temperament. Pra, le të shfrytëzojmë rastin të njihemi sërish dhe të rizbulojmë veten.

2.Mund të rizbulojmë atë që na pëlqen vërtet

Kur nuk keni qenë i detyruar të informoni dikë për lëvizjet tuaja? Kjo gjendje mund të sjellë përfitime shumë më të rëndësishme dhe më të prekshme, veçanërisht nga pikëpamja emocionale. Të qenit beqar ju lejon të keni më shumë kohë dhe hapësirë për t’i kushtuar vetes. Mund të zbuloni se cilat janë hobit, interesat dhe pasionet tuaja dhe t’u përkushtoheni atyre. Mund të zgjeroni edhe rrjetin tuaj të njohjeve. Në këtë mënyrë ju do të jeni në gjendje të forconi identitetin tuaj dhe aq më tepër të besoni në veten tuaj.

3.Ne mund të përmirësojmë veten, të çlirohemi nga plagët tona të së kaluarës

Nëse jetohet mirë gjendja e të qenit beqar, na ndihmon të punojmë për të metat tona, të forcojmë virtytet, të njohim cilësitë, pikat e forta dhe të dobëta. Gjithashtu na ndihmon të shikojmë vlerat tona dhe të mësojmë të tjerët, të jemi të qartë për dëshirat tona, çfarë duam dhe kërkojmë, të duam më shumë veten në mënyrë që të duam dikë tjetër. Të ndihmon të shkëputesh nga urrejtja, mëritë, inatet, hidhërimet e tua, me pak fjalë, të ndihmon të shërosh plagët.

4.Mund të jemi shumë më të fortë

Kur mësohemi të jemi me dikë dhe më pas papritur situata jonë ndryshon, ndihemi në siklet. Nuk dimë çfarë të bëjmë apo si do të vazhdojë jeta jonë. Zona juaj e rehatisë është shembur dhe ju jeni katapultuar jashtë saj. Pranimi i kësaj situate dhe njohuria se si të përfitoni prej saj do t’ju lejojë të jeni një person shumë më i fortë.

5.Mund të rifillojmë marrëdhëniet me miqtë e vërtetë

Kur fillojmë të takohemi me dikë, risia na bën të distancohemi nga miqtë tanë, një gabim në të cilin biem lehtësisht. Mos harroni: partnerët vijnë dhe shkojnë, miqtë qëndrojnë. Thjesht duhet të rikuperoni marrëdhënien me ata miq tek të cilët e dini se mund të mbështeteni edhe nëse i keni lënë mënjanë.

6.Më në fund mund të njohim personin e duhur

Nuk mund të jemi me dikë nëse fillimisht nuk mësojmë të jemi vetëm. Nëse nuk mësojmë të jetojmë në vetmi, atëherë marrëdhënia jonë do të jetë gjithmonë një varësi, gjithmonë do të përpiqemi të “mbushim një boshllëk” dhe kjo nuk do të na ndihmojë të rriteni në çift, nuk do të lejojë lindjen e një dashurie autentike.

Më shumë